Фільм «Блаженніший» презентували в осідку Товариства «Свята Софія» США
  • Птн, 17/05/2019 - 10:16

16 травня 2019 року у м. Елкінс Парк, у приміщенні осередку Релігійного товариства українців католиків «Свята Софія» США, відбулася прем’єра документального фільму «Блаженніший», який розповідає про життя і служіння патріарха Йосифа Сліпого. Глядачами фільму стали владика Андрій Рабій, Апостольський адміністратор Філадельфійської архиєпархії, члени Товариства та всі охочі.

«Упродовж останніх двох тижнів наша увага була зосереджена на візиті Блаженнішого Святослава до Філадельфії та ювілейних відзначеннях 45-ліття Товариства «Свята Софія» США, які вкотре поставили перед нами особу нашого фундатора, патріарха Йосифа Сліпого. Цьогоріч минають 35-роковини відходу у вічність цього великого Ісповідника віри, проте справу його життя продовжують нащадки. Про нього пишуть, говорять, читають, а навіть знімають фільми. Одну із таких документальних стрічок авторства Олени Мошинської під назвою «Справа «Рифи» ми мали нагоду переглянути на форумі Товариства у 2017 році. Сьогодні побачимо його продовження. Фільм «Блаженніший» презентуватиме нам один з ініціаторів цього проекту о. Ігор Яців», – сказала у своєму вступному слові д-р Ірина Іванкович, голова Товариства «Свята Софія» США.

Після слів представлення фільму, розпочався його перегляд. Було приємно спостерігати як жваво, емоційно реагували глядачі на події, які були представлені у цій кінострічці: вони і сміялися, і сумували, і гомоніли у тих випадках, коли пізнавали когось зі знайомих на кадрах кінохроніки.

Після перегляду владика Андрій розповів, що фільм йому пригадав події двадцяти семирічної давності, у яких він брав участь. Це було під час перевезення тлінних останків патріарха Йосифа з Риму до Львова у 1992 році. Він тоді був вівтарних хлопцем і готувався до поступлення у семінарію.

«Черга охочих прийти і помолитися у соборі Святого Юра стояла аж від університету ім. Івана Франка, через парк, вгору до готелю і так аж до храму. Люди розповідали, що потрібно було стояти вісім-дев’ять годин», – поділився своїми спогадами владика Андрій.

Він також звернув увагу на проблему, яка гостро прозвучала у фільмі і яка має небезпеку повторюватися, а це небезпека поділів. «Уявіть собі як би все було інакше, якби усі у той час підтримали патріарха Йосифа у його змаганні за патріархат, якби усі об’єдналися? Як сказано у фільмі, ми є благословенні Богом, тому що мали і маємо гідних предстоятелів нашої Церкви. Вони усі надзвичайні люди. Тож, об’єднуймося всі разом, де б ми не були, чи тут у Філадельфії, чи у Києві ми є всі одна Церква», – наголосив Апостольський адміністратор.

Своїми враженнями поділився також професор Леонід Рудницький, який був співпрацівником патріарха Йосифа та спомини якого увійшли у фільм «Блаженніший».

Відтак обговорення фільму, почутого і побаченого, продовжилося під час почастунку, який приготували члени Товариства «Свята Софія» США.

Довідка

«Блаженніший» – це продовження першого фільму «Справа «Рифи», який вийшов у 2017 році до 125-ліття з дня народження Йосифа Сліпого. Перший фільм охоплює період з 1939 по 1963 роки та розкриває невідомі широкому загалу обставини арешту, ув’язнення та звільнення Йосифа Сліпого.

Режисер фільму Олена Мошинська, продюсер Павло Казанцев.

Працюючи над фільмами, творці стрічки побували у дев’ятьох країнах світу, зокрема в Аргентині, США, Канаді, європейських країнах.

Над стрічкою «Блаженніший» робота тривала понад два роки. За словами режисера фільму Олени Мошинської, знімальна група працювала над темою життя і служіння патріарха Йосифа понад чотири роки. Стрічка побудована повністю на інтерв’ю людей, які особисто знали патріарха Йосифа.

Другий фільм розповідає про життя патріарха після заслання в Римі від 1963 року і до його смерті.