Фізик: Думка про те, що наука і релігія є несумісними - це міф
  • Пон, 14/05/2018 - 12:21

Твердження про те, що наука і релігія є несумісними - це «міф, який не відповідає історії», сказав фізик Ян Хатчінсон, котрий виступав на заході в Університеті Куінніпак.

Ян Хатчінсон, професор ядерної фізики і фізики плазми в Массачусетському технологічному інституті, виступив з промовою на заході Veritas Forum, який недавно відбувся під назвою «Чи може наука пояснити все?».

Хатчінсон стверджував, що загальна ідея про те, що наука і віра знаходяться в конфлікті одна з одною, невірна і була відкинута істориками, що спеціалізуються на історії науки.

«Цей міф був повністю спростований істориками науки впродовж останніх 50 років. Представники християнського духовенства були наступниками в розвитку сучасної науки впродовж століть, - сказав Хатчінсон. - Але міф досі впливає як на світських людей, так і на християн. Його підтримує постійне твердження, що немає ніяких підтверджень істинності християнства, але це невірно».

Хатчінсон сказав, що, хоча він вважає, що наука не може довести християнство, є багато доказів, що підтверджують християнські переконання «в історії і в житті віруючих». Фізик наголосив, що наука не може відповісти на всі питання за своєю природою, не може кількісно визначити багато понять, такі як справедливість, альтруїзм і дружба.

Хатчінсон також зазначив, що за час своєї кар'єри в якості вченого в Массачусетському технологічному інституті він не зустрічав повністю світського середовища.

«Ви могли б подумати, що Массачусетський технологічний інститут - це високий храм науки і техніки, безбожне місце. Але це зовсім не так. Там багато християн і представників різних віросповідань, як на факультеті, так і серед студентів», - продовжив Хатчінсон.

Подія Veritas Forum відбулася за кілька місяців до очікуваного випуску останньої книги Хатчінсона «Can an Scientist Believe in Miracles»? ( «Чи може вчений вірити в чудеса?»), в якій професор Массачусетського технологічного інституту відповідає на питання про Бога і науку. Випуск книги запланований на вересень цього року компанією Veritas Books.