Формі Швейцарської гвардії - 100 років
  • Суб, 22/11/2014 - 14:54

Знаменита триколірна форма Папської швейцарської гвардії відзначить своє 100-річчя. 22 листопада 1914 р. Бенедикт XV особисто затвердив ескіз нового зразка гвардійського одягу, який був створений на підставі зображень військової форми, присутніх на деяких творах Рафаеля. Традиційно вважається, що автором стародавнього одягу гвардійців був знаменитий Мікеланджело, але документальних підтверджень цьому немає. Більш того, не існує точних даних про те, яка форма взагалі використовувалася гвардійцями в XVI ст. Відомо лише, що в ній історично були присутні жовтий, синій або чорний і червоний кольори.

Своїм сучасним виглядом форма зобов'язана полковнику Жюлю Репону, командувачу корпусом папського війська з 1910 по 1921. Він доклав багато зусиль з реформування Швейцарської гвардії, зробивши її більш сучасною та боєздатною. Саме він, надихаючись образами з фресок Рафаеля, запропонував змінити гвардійську форму на більш зручну і відповідну їх службі. Незважаючи на те, що у військовому вбранні були збережені ренесансні елементи, вона була позбавлена помпезних деталей. Наприклад, широкополі капелюхи були замінені більш зручним для військових беретами.

Нова форма була вперше одягнена привселюдно через півроку після затвердження її ескізу Папою - 6 травня 1915 року, в день, коли рекрути складають присягу на вірність Святішому Отцю.