Форум молодіжних лідерів та душпастирств: результати і підсумки
  • Срд, 13/06/2018 - 14:33

З 8 по 10 червня у Центрі імені Митрополита Андрея Шептицького, що у Львові, відбувся перший всеукраїнський Форум молодіжних лідерів і душпастирств. Захід спільно провели Комісії душпастирства молоді Української Римо- і Греко-Католицької Церкви в рамках підготовки до XV Синоду Єпископів Католицької Церкви, що відбудеться вже за кілька місяців у Римі.

Ось що кажуть про основну ідею заходу організатори Форуму – Голова Патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ о. Ростислав Пендюк та Заступник голови Комісії у справах душпастирства молоді РКЦ о. Михайло Воцял.

“Ця зустріч покликана допомогти душпастирям і молоді побачити інших людей, які виконують схоже служіння. В діленні та діалозі ми намагатимемось знаходити найкращі пропозиції і допомагатимемо одні одним в доланні труднощів.” – каже о. Ростислав Пендюк. “Католицька Церква в Україні робить багато корисного для молоді. На нашу думку, варто було б проводити подібні зустрічі раз на рік, щоб збагатити один одного та поділитися цим досвідом роботи. А коли Папа Франциск оголосив “Молодіжний Синод”, ми подумали: “Ось час настав!”” – додає о. Михайло Воцял.

Отже, учасниками першого форуму стали близько 100 осіб - представники усіх єпархій і дієцезій Католицької Церкви в Україні та лідери молодіжних спільнот. До роботи Форуму долучились також Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав та єпископ-помічник Львівської Архідієцезії РКЦ Едвард Кава OFMconv. На три дні до Львова прибули учасники з усієї України і не тільки - участь у Форумі взяла також представниця нещодавно створеної Комісії у справах молоді Чиказької єпархії УГКЦ, США.

Програма заходу передбачала два дні панельних дискусій та праць в групах, спільні Літургії, на чолі із єпископами в традиціях двох обрядів та багато спілкування. В рамках форуму відбулась спільна зустріч запрошених єпископів із відповідальними за молодь в Україні, де було обговорено підготовку до Папського Синоду, а також анонсовано пост-синодальний форум, для представлення його результатів. Другого дня відбувся також так званий Ярмарок організацій. Він став майданчиком для знайомств, спілкування та жвавих обговорень молоді.

Підсумком Форуму став документ під назвою “Комюніке І Всеукраїнського Форуму молодіжних лідерів та душпастирств РКЦ та УГКЦ”, який підписали усі присутні. У ньому учасники висловили прохання, щоб душпастирі були поруч із ними в часі випробувань, адже особиста зустріч є сьогодні фундаментальною потребою молодої людини. Просили також про підтримку у самореалізації, але разом з тим, засвідчили свою готовність брати на себе ініціативу і відповідальність у служінні Церкві. Одна із найважливіших тез - єдність Католицької Церкви в Україні - саме молодь може і готова стати рушійною силою для здійснення спільних кроків назустріч одне одному. І остання, але не менш важлива - молодь прагне, аби Церква активно використовувала сучасні технології та можливості - була там, де є сьогодні молодь.

Після Архиєрейської Божественної Літургії лідери молодіжних спільнот вручили Комюніке Блаженнішому Святославу. «Я хочу подякувати за те, що такий Форум зараз відбувається. Я думаю, що це неймовірно важливо, що він проводиться спільно з РКЦ, що ми намагаємося бути і думати разом. Сподіваюся, що ми будемо разом і працювати. Я йшов на цю зустріч не тільки, щоб говорити, а щоб слухати. Ми знаємо, що цього року Католицька Церква готується до Папського Синоду і намагається слухати молодь», — такими словами звернувся до присутніх Предстоятель УГКЦ. “Ця зустріч є дуже-дуже позитивним плодом співпраці, — зазначив владика Едвард Кава. — І вона дуже потрібна. Маю надію, що це початок доброї співпраці в контексті душпастирства молоді між УГКЦ та РКЦ в Україні”.

З молитвою і повагою Голова
 Патріаршої комісії у справах молоді Української
Греко-Католицької Церкви о. Ростислав Пендюк