Фрагменти сувоїв Мертвого моря виставлені на продаж
  • Суб, 08/06/2013 - 12:30

Фрагменти сувоїв Мертвого моря виставили на аукціон, що дає приватним особам і релігійним організаціям можливість стати частиною біблійної історії – якщо вони зможуть заплатити вказану суму.

Фрагменти стародавніх сувоїв Мертвого моря виставили в ізраїльському музеї в Єрусалимі 14 травня 2008 р. Ті фрагменти, де народи закликають «перекувати мечі на орала», вперше за 40 років виставили цього тижня в Єрусалимі. Близько 5 метрів сувою Ісаї, одного з найстаріших текстів у світі (приблизно 120 років до н. е.), винесено з темної камери, де контролюється температура, до музею Ізраїлю на виставку, присвячену 60-річчю Ізраїлю.
Хоча «Associated Press» повідомила, що відомство старожитностей Ізраїлю (IAA) є проти продажу фрагментів і погрожує перехопити будь-які фрагменти, що потрапили на ринок, Пейджі Паттерсон (голова Південно-Західної Баптистської теологічної семінарії у Форт-Ворт, Техас), вчені й уряди Ізраїлю та Йорданії багато років знають про сім'ю Кандо, яка володіє фрагментами сувоїв Мертвого моря, вивезеними з країни до прийняття закону про старожитності 1978 року.

Коли обговорюється питання власності сувоїв Мертвого моря, «Йорданію також необхідно враховувати», сказав Паттерсон для «Christian Post». «Йорданія, в якої є мідний сувій і яка є третім за величиною власником сувоїв, заявляє, що всі сувої повинні бути в її розпорядженні». Він зазначив, що по суті всі сувої належать кумранській громаді.

Паттерсон також вважає, що фрагменти законно перебувають на ринку, тому що їх вивезли з Ізраїлю до прийняття в країні закону про старожитності. Вільям Кандо, син Ісканділа Кандо, людини, яка купила 4 фрагменти сувоїв у бедуїнів, відкрила їх і пізніше продала Архиєпископу Асирійської Православної Церкви, продає фрагменти сувоїв, більшість з яких «розміром всього з поштову марку, а деякі порожні», як повідомляє АР.

Сім'я Кандо, як повідомляється, запропонувала продати фрагменти сувоїв IAA та іншим організаціям Ізраїлю, але ті не можуть заплатити необхідної суми.

«Якщо хтось зацікавлений, ми готові продати їх», – сказав Кандо АР. «Це найважливіші речі у світі».

Рендел Прайс, виконавчий директор Центру досліджень юдаїзму в Університеті Свободи, написав на своєму веб-сайті «Світ Біблії», що він зустрівся з Кандо в антикварному магазині в Єрусалимі, який той успадкував від свого батька. «У Кандо є багато фрагментів на продаж і все ж їхня ціна – сотні тисяч доларів, і він дуже наполегливо стверджує, що фрагменти, які залишилися, повинні належати інститутам, які вивчають Біблію, щоб всі християни мали до них доступ».

Прайс продовжує: «Зараз Вільяму належать залишки одного великого сувою Буття (що оцінюється в 35 мільйонів доларів) і численні фрагменти біблійних текстів. Деякі з них продали Університету Azuza Pacific і Південно-Західній теологічної семінарії».

Фрагмент Буття 37-38, що належить родині Кандо та вважається найбільшим сегментом сувоїв Мертвого моря із приватної колекції, виставили в Південно-Західній Баптистській теологічній семінарії під час виставки «Сувої Мертвого моря і Біблія: стародавні артифакти, вічні скарби». Семінарія купила 9 фрагментів у родини Кандо і їх також виставили на публічний огляд, а зараз їх використовують студенти, які вивчають давньоєврейську мову.

Паттерсон сказав, що для таких інститутів як Південно-Західна Баптистська семінарія важливо володіти цими фрагментами, тому що багато людей, які бажають побачити ці документи, не можуть дозволити собі з'їздити до Ізраїлю або Йорданії, щоб подивитися на них.

За матеріалами www.cnlnews.tv