Франческа Ді Джованні про внесок жінки в будування миру
  • Чтв, 16/01/2020 - 11:45
Новопризначена очільниця підвідділу Державного Секретаріату, відповідального за багатосторонні стосунки, ділиться враженнями про своє призначення.

Папа Франциск призначив Франческу Ді Джованні, що працювала службовцем в Державному Секретаріаті Святого Престолу, Заступником Секретаря Відділу стосунків з державами Державного Секретаріату Святого Престолу, відповідальною за багатосторонні стосунки. В інтерв’ю для «Vatican News» та «L’Osservatore Romano» вона розповіла, що це призначення було для неї несподіванкою, незважаючи на те, що вона працює в Державному Секретаріаті вже понад 27 років.

Неочікуване призначення

«Вже багато років говорилось про потребу створення посади Заступника Секретаря з питань багатосторонніх стосунків – делікатної та відповідальної ділянки, що потребує особливої уваги, бо вона має свої особливості, що частково відрізняються від сфери двосторонніх стосунків, – наголосила ватиканський дипломат. – Але щиро зізнаюсь: я не очікувала, що Святіший Отець довірить це завдання мені. Ця посада нова і я старатимусь докладати всіх зусиль для того, аби виправдати надії Святішого Отця, але сподіваюсь також робити це не наодинці: я хочу покладатись на ту гармонію, якою дотепер відзначалася наша робоча група».

Важливість багатосторонніх стосунків

Пояснюючи, в чому полягає особливість сфери багатосторонніх стосунків, Франческа Ді Джованні зазначила, що вона стосується міжурядових організацій на міжнародному рівня та включає багатосторонні договори, що є дуже важливими, бо виражають політичну волю держав стосовно різних тем, що стосуються спільного добра на міжнародному рівні. Йдеться, зокрема, про розвиток, захист довкілля, захист постраждалих у конфліктах, становище жінки та ін.

Перша жінка на керівній посаді в Державному Секретаріаті

Відповідаючи на зауваження журналіста про те, що вона є першою жінкою, яка займає керівну посаду в Державному Секретаріаті, новопризначена Заступниця Секретаря підкреслила, що таке рішення Папи Франциска є, насправді, новизною, що свідчить про увагу до жінок. Але, як зазначила вона, відповідальність пов’язана з виконанням обов’язків більше, ніж з тим, що вона є жінкою.

Жінка – посередниця в миротворчих процесах

«В чому, на Вашу думку, може полягати особливий внесок жінки в цю сферу?», – таким було наступне запитання, відповідаючи на яке ватиканський дипломат пригадала проповідь Вселенського Архиєрея з нагоди урочистості Пресвятої Богородиці Марії, виголошену 1 січня цього року, в якій він зазначив, що «жінка є дарителькою і посередницею миру й повністю придатною для участі в процесах прийняття рішень. Бо коли жінки мають можливість ділитися своїми дарами, світ стає більш об’єднаним і мирним». Франческа Ді Джованні наголосила, що разом з іншими жінками, залученими до будівництва братерства в світі, вона бажає сприяти тому, аби це бачення Святішого Отця реалізувалося.

“Важливо підкреслити увагу Папи до сфери багатосторонніх стосунків, які сьогодні багато-хто ставить під сумнів, – додала вона, – але які відіграють основну роль у міжнародній спільноті. Жінка може мати певну схильність до того, аби знайти порозуміння, налагоджувати стосунки, сприяючи єдності. Сподіваюсь, що той факт, що я є жінкою, матиме позитивний вплив на це завдання, хоча згадані здібності я помічаю також в своїх колегах-чоловіках.”

Необхідність постійного діалогу на всіх рівнях

Коментуючи слова Папи Франциска про необхідність оновлення багатосторонніх стосунків, з якими він звернувся до дипломатичного корпусу, акредитованого при Святому Престолі, Франческа Ді Джованні зазначила, що місія Святого Престолу в рамках міжнародної спільноти полягає також у сприянні тому, аби взаємозалежність між людьми та країнами розвивалася, серед іншого, також в моральному й етичному вимірі. «Ніколи не потрібно втомлюватись сприяти діалогові ні всіх рівнях, завжди шукаючи дипломатичні вирішення», – наголосила вона.