Франциск: Бог відкинув царя Саула, бо той більше прислухався до людей, аніж до Господньої волі
  • Пон, 18/01/2016 - 18:40

Бунтівниками і ідолопоклонниками Папа Франциск назвав християн, які зупинилися на тому, що «завжди робилося так», адже їхнє серце закрите на спонуки Святого Духа, а тому вони ніколи не досягнуть повноту істини. Такі думки він висловив під час ранкової Святої Меси в каплиці «Дому святої Марти» у понеділок, 18 січня 2016 р., коментуючи біблійні читання.

У першому читанні зі Старого Завіту розповідалося про те, як Бог відкинув царя Саула, бо той більше прислухався до людей, аніж до Господньої волі, а тому вчинив непослух, оскільки народ прагнув після перемоги вчинити згідно з прийнятим звичаєм, а той час як Божа воля була іншою. Схожу ситуацію бачимо в євангельській розповіді про те, як законовчителі зробили закид Ісусові за те, що Його учні не постили так, як було прийнято. Ісус же відповів, що ніхто не пришиває нову латку до старої одежини, ні не вливає молоде вино до старих бурдюків, бо латка збіжиться, ще більше знищивши одяг, а вино розірве бурдюки і пропадуть обоє.

«Що це означає? Чи Ісус змінює закон? Ні! Лише те, що закон призначений на служіння людині, яка служить Богові, а тому людина завжди повинна мати відкрите серце. Принцип ‘завжди так робилося’ вказує на закрите серце, в той час як Ісус каже: ‘Зішлю вам Святого Духа, а Він приведе вас до повноти істини’. Тож коли матимеш серце, замкнене на новизну Святого Духа, то ніколи не досягнеш повноту істини! А твоє християнське життя, – підкреслив проповідник, – буде лише половинчастим, полатаним новими речами, але на старій структурі, яка не є відкритою на Божий голос».

За словами Папи, таке наставлення веде до гріха ідолопоклонства, до обожествлення звичок та правил, що також призводить до бунту проти Божої волі. Ісус шукає відкриті серця, які не опановані гріхом «ідолопоклонства собі самому, мовляв, важливішим є те, що я думаю, аніж спонуки Святого Духа».

«Відповідно до новизни Святого Духа, до Божих несподіванок, повинні також змінюватися звичаї. Нехай же Господь дасть нам благодать відкритого серця, готового слухати Святого Духа, серця, яке вмітиме розрізняти те, що ніколи не слід змінювати, бо це – основа, а що потрібно змінювати для того, щоб приймати новизну Святого Духа», – побажав Святіший Отець.