Франциск: деякі фінансисти і політики вважають Бога небезпечним для себе
  • Чтв, 16/05/2013 - 11:26

16 травня Папа Франциск прийняв вірчі грамоти в чотирьох нових послів при Святому Престолі: дипломатів з Киргизстану, Антигуа і Барбуда, Люксембургу та Ботсвани. Говорячи про міжнародну ситуацію, Святіший Отець відзначив численні "позитивні результати, які сприяють справжньому розвитку людства, наприклад, у сфері охорони здоров'я, освіти та комунікації". Але, одночасно, він зауважив, що велика частина людей нашого часу продовжує жити "в щоденній невпевненості зі згубними наслідками". "Деякі патології розширюються і несуть психологічні наслідки, страх і відчай охоплюють серця людей навіть у так званих багатих країнах, радість життя зникає, збільшуються ворожість і насильство, а бідність стає все більш очевидною. Треба боротися, щоб жити, і часто, щоб жити без гідності ", – сказав Папа. За словами Святішого Отця, однією з причин такої ситуації є ставлення до грошей і дозвіл на їх панування над людиною і товариствами. "Фінансова криза, яку ми переживаємо, прагне змусити нас забути про своє походження, яке є в глибокій антропологічній кризі. У запереченні первинної ролі людини! Ми створили нових ідолів. Поклоніння древньому золотому теляті придбало нову і нещадну форму фетишизму грошей і диктатури економіки без лику і справжніх людських цілей ", – зазначив Святіший Отець.

 

За словами Папи, фінансова криза показала, що сучасна людина зведена тільки до однієї зі своїх потреб: споживання. "У цьому контексті, солідарність, яка є скарбом бідних, часто вважається непродуктивною, протилежною фінансовій та економічній раціональності", – зазначив з жалем Понтифік. Він наголосив, що в той час, як прибуток меншини зростає, – більшість людей бідніють.

 

"Цей розлад походить від ідеологій, які сприяють абсолютній автономії ринків і фінансової спекуляції, заперечуючи право на контроль з боку держави, завдання якої – дбати про спільне благо. Встановлюється нова невидима тиранія, іноді віртуальна, яка однобоко і без можливих перешкод нав'язує свої закони і правила ", – наголосив Папа.

 

Святіший Отець зазначив, що позики і кредити віддаляють країни від їхньої реальної економіки і громадян, а до цього додається "повзуча корупція" і "егоїстичне ухилення від податків", що набуло "глобального виміру". "Бажання влади та володіння стало безмежним", – наголосив Понтифік. За його словами, за цими тенденціями стоїть заперечення етики і Бога.

 

"Також як і солідарність, етика заважає. Вона вважається непродуктивною, бо робить відносними гроші та владу; як загроза, бо протистоїть маніпуляціям і підпорядкуванню особи. Тому що етика веде до Бога, Який є поза категоріями ринку. Такі фінансисти, економісти та політики вважають Бога не керованим, а значить небезпечним, бо Він закликає людину до повної реалізації та незалежності від різного рабства ", – зазначив Святіший Отець.

 

Звертаючись до дипломатів, Франциск закликав їх сприяти відповідям на ці виклики "з рішучістю і далекоглядністю". "Папа любить усіх, багатих і бідних, але Папа зобов'язаний в ім'я Христа нагадувати багатим, що повинні допомагати бідним, поважати їх і допомагати. Папа закликає до безкорисної солідарності та повернення до етики на благо людини у фінансовій та економічній реальностях ", – сказав Франциск.

 

За матеріалами http://be.radiovaticana.va