Франциск до істориків: допомогти зрозуміти, чого Святий Дух хоче від Церкви сьогодні
  • Нед, 13/04/2014 - 11:29

Вивчення історії - це важливий шлях до пошуку істини, підкреслив 12 квітня 2014 року Франциск під час зустрічі з членами Папського комітету історичних наук, з нагоди 60-річчя заснування цієї структури Пієм ХІІ.

Понтифік переконаний, що історія є справжньою "вчителькою життя", як називав її Цицерон. На його думку, члени Папського комітету історичних наук у своїх дослідженнях бачать, як Церква крокує в часі - знають про її славну історію євангелізації, але також про невірність і гріхи, які траплялися. "Ваші дослідження, позначені справжньою церковною пристрастю і щирою любов'ю до правди, можуть бути великою допомогою тим, хто зобов'язаний розпізнавати, чого Святий Дух хоче від Церкви сьогодні", - сказав Папа.

Святіший Отець відзначив важливість співробітництва Комітету з різними науковими структурами на міжнародному рівні. Це сприяє діалогу між Церквою і сучасним світом. Він нагадав, що цього року відзначається 100-річчя з початку Першої світової війни і тому важливо нагадати про "дипломатичні ініціативи Ватикану під час цього трагічного конфлікту", про внесок католиків та інших християн в допомогу хворим, біженцям, сиротам і вдовам, в пошуках зниклих та відновлення миру.

Згідно слів Понтифіка, сьогодні як ніколи актуально звучать слова Папи Бенедикта XV: "Ми нічого не втрачаємо з причини миру, але можемо втратити все з причини війни". "Якщо знову слухаємо ці пророчі слова, по-справжньому переконуємося, що історія - вчителька життя", - сказав Папа і побажав вченим з ентузіазмом продовжувати дослідження і служіння істині.

За матеріалами: http://be.radiovaticana.va