Франциск: не закривати двері перед Святим Духом
  • Пон, 12/05/2014 - 23:27

Хто ми такі, щоб закривати двері перед Святим Духом, запитав папа Франциск під час ранкової Євхаристії 12 травня 2014.

Звертаючись до вірних, які зібралися в каплиці Дому св. Марти, Понтифік нагадав про навернення перших язичників. Дух витає де хоче, але одна з найпоширеніших спокус, на думку папи, це самим визначати йому шлях і вести у зворотному напрямку. Коментуючи фрагмент з Книги Діянь Апостолів, в якому християни Єрусалиму нарікали на св. Петра за те, що "ходив до необрізаних і їв з ними", папа поставив питання: а що сталося б сьогодні, якби хтось хотів охрестити експедицію марсіан - "зелених, з довгими носами і великими вухами, як їх малюють діти"? За словами Франциска, св. Петро, отримавши откровення згори, зрозумів фундаментальну річ - те, що очищено Богом, не може називатися "нечистим". І розповідаючи про це натовпу, який його критикував, він стверджував: "Якщо Бог дав однаковий дар їм, як і нам, що увірували в Господа Ісуса Христа, то хто я такий, щоб противитися Богові?".

"Якщо Господь показує нам шлях, хто ми такі щоб говорити: "Ні Господи, це не розсудливо! Ні, зробимо інакше... І Петро, у цій першій єпархії - першою єпархією була Антіохійська - прийняв рішення: "Хто я такий, щоб заперечувати?". Це прекрасний вираз для єпископів, священиків і для простих християн. Хто я такий, щоб закривати двері?", - відзначив папа.

Також і сьогодні Бог віддав управління Церквою "в руки Святого Духа". "Святий Дух - це жива присутність Бога в Церкві і те, що спонукає Церкву, щоб вона йшла. Завжди далі, через кордони, завжди вперед. Святий Дух зі своїми дарами управляє Церквою. Не можна зрозуміти Церкву Ісуса без Утішителя, якого Господь для цього нам посилає", - сказав папа.

Франциск закликав просити Бога про благодать послуху Святому Духу, який промовляє в серцях, у життєвих ситуаціях, в житті Церкви і християнських спільнот.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va