Франциск ніколи не приймав теології визволення в ідеологічному сенсі, - архиєпископ Беччу
  • Срд, 25/09/2013 - 10:20

Виголошена у Кальярі промова Папи до світу праці є доказом його відваги і здатності йти проти течії, – вважає Архиєпископ Анджело Беччу, заступник Державного Секретаря Апостольської Столиці. Не замовкають відлуння недільного візиту Франциска на Сардинію, особливо власне його промови до світу праці.

"Це була різка критика економічної та фінансової системи, в яких панує ідолопоклонство до грошей, а для захисту прибутку люди готові на все, навіть пожертвувати найосновнішими правами. Виступи такого роду охоче б прийняли у 68 році", – прокоментував слова Папи Архиєпископ Беччу. Заступник Держсекретаря Ватикану, однак, застеріг, що Франциск ніколи не приймав теології визволення в ідеологічному сенсі. Він був суворим із будь-ким, хто хотів перетворити Церкву в громадську організацію. Проте, це дає йому сьогодні особливі повноваження виступити проти несправедливості дикого капіталізму, – сказав ватиканський єрарх.

Архиєпископ Беччу нагадав, що істинну теологію визволення проголошує Церква. Вона полягає у тому, щоб поставити Бога на перше місце і захищати бідних. Папа мислить христологічно. Хто зводить його послання до пауперизму, зменшує його значення, – наголосив заступник Державного Секретаря Святого Престолу  в інтерв'ю щоденній газеті Corriere della Sera. Про велике значення папських слів до італійських робітників говорить  також митрополит, Архиєпископ Кальярі Арріго Мілле. На його думку, Франциск говорив до працівників їхньою ж мовою.

"Папа прийняв їх концепцію боротьби. Він сказав, що той, хто не бореться, вже переможений. Це був дуже важливий момент паломництва, заклик не здаватися. Але це паломництво було сповнене багатьох інших важливих подій. Наприклад, особиста близька зустріч з хворими у санктуарії Матері Божої Бонарія. Папа вітав усіх. Він міцно обійняв також Антонія Леоне, який вже 60 років живе замкнений у лепрозорію тут у Кальярі. Впродовж 60 років, я повторюю. Папа підійшов до нього двічі, і двічі взяв його в обійми. Це було дуже зворушливо і звільнююче. Також важливими були слова Франциска про Церкву. Він як художник, який малює образ Церкви майбутнього. Я думаю, що після цього візиту ми добре знаємо, якої Церкви хоче Франциск. Церкви, яка близька до бідних, але й близька до Ісуса. Папа ставить сильний акцент на особистих стосунках з Господом. Молоді він сказав, що відкритість на бідних і відкритість на Бога – це одна нерозривна динаміка" , – сказав Архиєпископ Кальярі.

За матеріалами pl.radiovaticana.va