Франциск: Ніщо так не перемагає зло, як Боже милосердя
  • Птн, 24/03/2023 - 13:03

Папа Франциск наголосив на важливості Таїнства Сповіді, зустрічаючись із учасниками щорічного курсу для сповідників, який організовує Апостольська Пенітенціарія. Він закликав, аби в сповідальницях завжди були священники, готові приймати каяників із великодушним серцем.

 

Приймати всіх без упередження, вислуховувати вухами серця, щедро роздавати Боже прощення. Із такими заохоченнями Папа Римський звернувся до учасників уже 33-го курсу про сповідництво, який Апостольська Пенітенціарія організовує під час Великого Посту для молодих священників і тих, хто готується до свячень.

Зустрічаючись із ними у четвер, 23 березня 2023 р., в залі Павла VI у Ватикані, Святіший Отець подякував організаторам за внесок у приготування добрих сповідників, «що дуже потрібно Церкві, оскільки причиняється до того, щоб в її судинах циркулювала лімфа милосердя». «Живучи милосердям й уділяючи його всім, Церква самореалізується та сповняє свою апостольську й місіонерську функцію», – сказав він.

 

Приймати і супроводжувати

Наступник святого Петра підкреслив недопустимість того, щоби в Церкві забракло уваги до цього діла пастирського милосердя, конкретним вираженням якого є готовність і доступність священиків для сповідання. Ця готовність, за його словами, проявляється у деяких рисах. «Насамперед у тому, щоби приймати всіх без упередження, бо лише Бог знає, що спроможна вчинити благодать у серцях в будь-якій хвилині, далі – в слуханні ближніх вухом серця, зраненого як Христове серце; у розрішенні каяників, щедро роздаючи Боже прощення; в супроводі на дорозі покути, без примусу, тримаючись ритму вірних, з постійними терпеливістю й молитвою», – пояснив Папа, заохочуючи священиків до великодушності серця, пам’ятаючи, що вони самі є каяниками, і «якщо хтось не почувається грішником, то нехай не сідає до сповідальниці».

«Це усвідомлення причиниться до того, що сповідальниці не будуть покинуті, що в священиків не забракне доступності. Євангелізаційна місія Церкви значною мірою здійснюється через поновне відкриття дару сповіді, також і з огляду на вже близький Ювілей 2025 року», – додав він, наголошуючи на тому, що в душпастирських програмах не повинно забракнути місця для Таїнства Покаяння.

 

Ніщо так не перемагає зло як Боже милосердя

Святіший Отець наполягає на необхідності якнайбільш можливо полегшувати вірним доступ до сповіді, піклуючись про це від першої сповіді. Він закликав, аби в катедральних соборах і санктуаріях постійно був черговий сповідник. Доступ до цієї «ласки для душі» особливо важливий у наш час, коли напруження часто виливається у прояви ненависті й насильства. «У світі, як це, на жаль, бачимо кожного дня, не бракує вогнищ ненависті та помсти. Ми це бачимо. Ми, сповідники, повинні, отже, помножувати “вогнища милосердя”. Не забуваймо, що ми ведемо надприродну боротьбу, яка виглядає особливо запеклою в наш час. І хоча ми й знаємо вже кінцевий результат перемоги Христа над силами зла, битва ще триває. Ця перемога реально здійснюється кожного разу, коли каяник отримує відпущення гріхів. Ніщо не віддаляє і не перемагає зло більше ніж Боже милосердя», – сказав Папа, наголошуючи на тому, що сповідь не повинна перетворюватися в сеанси психотерапії, а шукати лише те, що потрібно для отримання прощення.