Франциск підвів підсумки першого року свого понтифікату
  • Срд, 05/03/2014 - 14:44

Через рік після початку свого понтифікату Папа Франциск розповів в інтерв'ю італійській "Corriere della sera" про характерні риси свого навчання, життя Церкви в останні місяці, своїх рішень щодо Римської курії і відносин зі своїм попередником Бенедиктом XVI. Бесіда з головним редактором газети Феручіа де Бартолі проходила в Домі св. Марти, де проживає Понтифік.

"Мені подобається бути з людьми", - зізнався Понтифік і додав, що йому неприємно, коли його особистість "інтерпретують ідеологічно", сприймаючи "як свого роду супермена". Це навіть ображає його. Папа є "нормальною людиною" у своїй праці і відповідальності при прийнятті рішень. В інтерв'ю підняті складні для Церкви теми. Сексуальні зловживання щодо неповнолітніх Понтифік назвав "дуже глибокими ранами", і зазначив, що Церква багато зробила, щоб вирішити це питання, можливо, більше за всіх, але, незважаючи на це, і більше всіх піддалася нападам?

Будь-яке рішення щодо розлучених, що живуть в нових союзах, буде результатом глибоких роздумів, підкреслив Папа: "Ми повинні розглядати і оцінити різні випадки в їх різноманітті".

Роль жінок, згідно з Папою, повинна бути більш помітною в Церкві, яка "є жіночою від своїх витоків". Він вважає, що потрібно застосовувати "марійний принцип" в роздумах про сутність Церкви, в тому числі і богословських.

Понтифіка запитали і про так званий контроль за народжуваністю. Вчення Церкви в даній проблематиці, підкреслив він, не змінюється. Можливо, треба подивитися глибше, але не ставлячи під сумнів і не підриваючи цінностей, що не підлягають обговоренню, пояснив Папа і додав: "цінності - це цінності і тут нічого обговорювати".

В інтерв'ю не оминули й екуменічних і міжнародних питань. Існують відносини з Китаєм, повідомив Святіший Отець, зіславшись на обмін листами, що відбувся між ним і Президентом КНР Сі Цзіньпіном. "Це великий народ, якому я бажаю добра", - сказав Франциск.

Шлях єдності з православ'ям - це, насамперед, "йти разом і працювати разом", - вважає Понтифік. Він сподівається, що цьому посприяє його подорож в Святу Землю і зустріч з патріархом Варфоломеєм І. Франциск зазначив багатство православного богослов'я.

"Папа на пенсії - це не монумент у музеї", - сказав Пантифік, коли його запитали про стосунки з Бенедиктом XVI. Він вважає, що жест його попередника, можливо, стане прецедентом в майбутньому. "Він стриманий, скромний, не хоче турбувати", - охарактеризував Папу-емерита Франциска і підкреслив, що його мудрість є даром Бога для Церкви.

За матеріалами  http://be.radiovaticana.va