Франциск: пліткарство - це злочин, яким вбиваємо Бога і ближнього
  • Птн, 13/09/2013 - 16:41

Хто говорить погано про ближнього - лицемір, який не має "сміливості дивитися на власні недоліки". З такими словами Папа Франциск звернувся до віруючих, що зібралися на Літургії в каплиці Дому св. Марти 13 вересня.

Понтифік зазначив, пліткарство - має "злочинний вимір", тому що кожного разу, коли говоримо погано про наших братів, повторюємо убивчий вчинок Каїна. Святіший Отець розважавв над словами Ісуса: "Чому бачиш тріску в оці брата свого, а колоди у власному оці не відчуваєш?". Він підкреслив, що Христос говорить про ненависть і осуд по відношенню до ближнього, а ці слова актуальні для людей всіх епох. "Ті, хто живе,  засуджуючи ближнього, кажучи погано про нього - лицеміри, бо не мають сили, сміливості, щоб подивитися на власні недоліки. Господь не говорить про це багато слів. Потім, ще попереду, Він скаже, що той, хто має в серці ненависть до ближнього - вбивця... Також і апостол Іван, у своєму посланні, говорить про це ясно: той, хто ненавидить брата, у темряві ходить; хто засуджує брата, ходить у темряві", - підкреслив Святіший Отець.

Кожного разу, коли ми засуджуємо братів у нашому серці, або ще гірше - коли говоримо про це іншим - стаємо християнами-вбивцями, - сказав Папа.

"Християнин-вбивця... Це не я кажу, а Господь. І тут немає місця для різних нюансів. Якщо ти говориш погано про брата - умертвляєш його. І ми, кожен раз, коли так робимо, повторюємо жест Каїна, першого вбивці в історії", - зазначив понтифік.

Франциск звернув увагу на ще один важливий аспект: у наш час, коли так багато говориться про війни і звучать заклики до миру, "необхідні жести нашого навернення". Він в черговий раз підкреслив, що "пліткарство не буває безневинним", а мова нам дана, щоб славити Бога. "Але якщо застосовуємо мову, щоб говорити погано про братів і сестер - вживаємо її, щоб вбивати Бога" - "образ Бога в ближньому". Папа закликав просити Ісуса про благодать навернення до любові, смирення, скромності, турботі про інших і великодушної  любові до ближнього. 

За матеріалами http://be.radiovaticana.va