Франциск скасував усі останні розпорядження Великого Магістра мальтійців
  • Суб, 28/01/2017 - 15:12

Державний секретар Ватикану кардинал П’єтро Паролін повідомив Суверенну Раду Мальтійського Ордену про те, що Папа Франциск своїм розпорядженням скасував усі рішення Великого Магістра Ордену Матью Фестінга, які були прийняті після 6 грудня 2016 року, повідомляє Catholic Herald.

Як зазначає видання, залишається не ясним чи це рішення означає й автоматичне відновлення на посаді бувшого Великого канцлера Ордену, який був звільнений Великим Магістром через його причетність до поширення презервативів через гуманітарні акції Ордену.

Згідно з каноном 331 Кодексу канонічного права Папа має в Церкві верховну, повну, безпосередню й загальну звичайну владу, яку може завжди вершити ( в Кодексі канонів Східних Церков це дослівно сказано в каноні 43), що дає Папі владу над будь-яким Чином (Орденом) в Церкві.

Проте, як зазначає коментатор Catholic Herald Ед Кондон, безпрецедентне втручання Ватикану в діяльність Мальтійського Суверенно Ордену може призвести до серйозних проблем у самого Ватикану, оскільки на думку Кондона, згідно з міжнародним правом, запровадження Папою апостольського делегата, який тимчасово мав би управляти Орденом, фактично, рівнозначне анексії однієї країни іншою. Кондон також зазначає, що була можливість уникнути конфлікту з міжнародним правом, як би Папа попередньо скасував відповідні положення Конституцій Мальтійського Ордену. Кондон також зазначає, що підрив суверенітету мальтійців може мати серйозні дипломатичні наслідки для Ватикану, як незалежної держави.

У свою чергу консультаційний редактор Catholic Herald о. Александер Луці-Сміт зазначає, що дії Ватикану стосовно Мальтійського Ордену  можуть завдати шкоди екуменічному діалогу, оскільки вони можуть бути розцінені протестантами та православними, з якими Католицька Церква веде екуменічний діалог, як зловживання папською владою

Оглядачі також зазначають, що фактичне скасування суверенітету Мальтійського Ордену створить проблеми у функціонуванні Мальтійської служби допомоги у мусульманських країнах