Франциск взяв участь у Конгресі руху Віднови у Святому Дусі
  • Пон, 02/06/2014 - 18:26

Протягом двох днів – 1 і 2 червня 2014 року – олімпійський стадіон у Римі, на якому крім футбольних матчів та спортивних подій відбуваються також і концерти найвідоміших виконавців та став свідком зовсім іншої події – піднесеної духовної зустрічі учасників Віднови у Святому Дусі, Католицького харизматичного руху. Понад 52 тисячі учасників цього церковного руху в Італії, разом із представниками 55-ти країн світу, зібрались на 37-ий національний Конгрес руху Віднови у Святому Дусі. Хвилинами особливої радості для них була зустріч з Папою Франциском, яка тривала 90 хвилин – час проведення футбольного матчу.

Римський олімпійський стадіон вже вчетверте приймав Святішого Отця. Першим Папою, який ступив на його поле, був святий Іван Павло ІІ. З нагоди Надзвичайного Святого Року Відкуплення, що відзначався 1983-84 року, 12 квітня 1984 року Папа Іван Павло ІІ брав участь у міжнародному Ювілеї спортсменів, 31 травня 1990 року посвятив стадіон з нагоди завершення ремонтних робіт, а 29 жовтня 2000 року відправив Святу Месу для спортсменів з усього світу з нагоди Ювілейного Двохтисячного Року.

Приймаючи Папу Франциска, Олімпійський стадіон під подихом Святого Духа на декілька годин став справжньою ареною віри й надії, як це було в Єрусалимі, в світлиці Тайної Вечері, освічуючи уми та зігріваючи серця вірних, зібраних навколо свого Пастиря.

Учасники зустрічі зустрінули Вселенського Архиєрея довгою стоячою овацією, поки він з піднесеними руками не дійшов до сцени. Його супроводжував Сальваторе Мартінез, президент італійського руху Віднови у Святому Дусі. Разом з усіма Папа іспанською мовою заспівав пісню «Живе Ісус Господь».

Насамперед Папа Франциск відповів на свідчення чотирьох членів харизматичного руху: священика, юнака, родини з дітьми та незрячої дівчини.

Відповідаючи на слова молодого священика, який звернувся до Папи від імені понад тисячі священиків, присутніх на зустрічі, Святіший Отець підкреслив слово «близькість» близькість до Ісуса в молитва та адорації, а також близькість до людей – Божого люду.

Молодь Папа Франциск застеріг не замикати свою юність у скрині, але бути готовими до великих справ, віддаючи своє життя для того, щоб ближні могли пізнати Господа.

Присутнім родинам Папа пригадав, що вони є Домашньою Церквою, де Ісус зростає в подружній любові та в житті дітей. Тому ворог так сильно нападає на сім’ю, диявол не любить її! Він силкується її знищити, аби в ній не було любові.

Звертаючись до неповносправних і хворих, від імені яких промовляла незряча дівчина, що розповіла, що незважаючи на сліпоту, вона бачить у своєму житті Христове світло, Святіший Отець зазначив, що страждаючі – це брати й сестри, помазані терпінням Христа і подякував усім хворим за надію, яку вони свідчать, ту надію, яка провадить вперед, шукаючи утішення в Христі.

Папа зауважив, що серед тих, які давали свідчення, забракло людей похилого віку, наголосивши, що вони є мудрістю і пам’яттю Церкви, є запевненням віри Церкви.

«Коли дивлюся на вас, харизматиків, мені спадає на думку образ Церкви, але особлива картина: я собі уявляю великий оркестр, де кожен інструмент є відмінним від іншого, й голоси є відмінними, але кожен з них є необхідним для гармонії в музиці», – сказав Папа, промовляючи до учасників з’їзду, наголосивши на тому, що першим даром Святого Духа є дарування Себе Самого, тобто, любов. Отож, як і в оркестрі, ніхто не повинен вважати, що є більшим чи важливішим у Церкві, Містичному Тілі, головою якого є Христос.

На думку Святого Отця, харизматична віднова становить «велику силу на служінні звіщення Євангелія», а тому він, зізнавшись, що спочатку не сприймав його методів, а згодом змінив своє ставлення, закликав учасників руху «не втрачати свободи, яку нам дарує Святий Дух». Небезпеками він назвав забюрократизованість й спокусу вважати себе «контролерами благодаті».

Папа наголосив, що шляхом Віднови у Святому Дусі повинна бути євангелізація, духовний екуменізм, дбання про бідних і потребуючих, приймання відкинених, а все це – на основі адорації. «Основою оновлення, – підкреслив він, – є поклонятися Богові!».

Надзвичайно зворушливим моментом була молитва усіх присутніх за Папу Франциска. Понад 52 тисячі вірних з піднесеними руками прохали в Господа благословення для Святішого Отця, який стояв навколішки, адже він сам просив за нього молитись відразу після свого вибору на Вселенського Архиєрея 13 березня 2013 року.

На завершення Франциск запросив усіх до Ватикану на ювілей Віднови, який відзначатиметься 2017 року в день Зіслання Святого Духа.

Пригадаємо, що Віднова у Святому Дусі – рух в Католицькій Церкві, який виник після Другого Ватиканського Собору під натхненням протестантських харизматичних спільнот. Характерною рисою молитовних зустрічей є адорація, молитва прославлення, молитва іншими мовами, свідчення, спів, діалог. Харизматичний католицкий рух поширений у майже усіх країнах світу, серед яких і в Україні.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va