Франциск задає нового тону, але не змінює суті
  • Птн, 25/09/2015 - 22:54

Архієпископ Філадельфії Чарльз Чапут, якій буде приймати Папу Франциска 26-27 вересня на VIII Світовій Зустрічі Родин, яка буде відбуватися в його дієцезії, застеріг перед можливими «розчаруваннями» папськими промовами у США.

Те, що чують люди від Франциска є в іншому тоні, але зміст залишається незмінним. Різниця є важливою, але не через ті причини, які б деякі хотіли – підкреслив архієпископ в інтерв’ю для британської газети "The Guardian".

Американський ієрарх сказав також про те, що потрібно правильно розуміти слова Папи про милосердя та співчуття. – Церква є збудована на Божому Милосерді. Але справжнє милосердя завжди пов’язане з правдою, а правду не завжди хочуть приймати там, де мова йде про багатство та сексуальні справи – ствердив архієпископ Чапут.

Відносно суспільних змін у США, а також щораз більшої кількості іспаномовних мігрантів у Католицькій Церкві та збільшення католиків середнього віку, кардинал Чапут сказав, що Церква має змінювати методи проголошення Євангелії, застерігаючи при цьому, що «не може змінитись її послання».

Архієпископ вважає також, що на популярність Папи має дуже великий вплив його походження з Південної Америки. Франциск «ніколи не приймав участь у конфліктах та ідеологічних війнах Європи, ані в дебатах щодо моральності, які відбуваються в США» - зауважив архієпископ Чапут. Він установлює  з людьми спонтанні контакти , бо «не обтяжений страхом». Ці його риси американці дуже полюбляють. Однак зміна мови і способу керування Церквою не означає зміни змісту. «Люди, які на це сподіваються, ризикують розчаруватись», - ствердив архієпископ Філадельфії.   

В іншому інтерв’ю, для видаваної у баварському місті Вюрцбург католицької газети "Tagespost", архієпископ Чапут підтвердив, що не очікує великих конфліктів на Синоді Єпископів у листопаді з питань подружжя та родини. Архієпископ Філадельфії є одним з шести католицьких ієрархів США, які будуть приймати участь у нарадах Синоду. Вважає, що «Синод буде проходити у набагато більшій згоді, аніж цього очікують критики справа чи зліва». Архієпископ Шап’ю говорить, що «Синод є особливою можливістю, щоб наново підтвердити християнську науку про подружжя, родину та людську сексуальність».

Факт, що у наші часи «все в Церкві перетворюється на конфлікт» архієпископ приписує діяльності медіа, які про «правдиву динаміку» церковного життя та про поважні справи Церкви знають небагато.

Світова Зустріч Родин, що розпочнеться 22 вересня у Філадельфії,  спрямована на практичні справи, а не на теорію, – повідомив архієпископ Чапут, який є господарем і співорганізатором цієї зустрічі. Він підкреслив, що усе концентрується на тому, аби допомогти людям у будуванні стабільних та тривалих подружжів та родин. Найбільшим, однак, даром для усіх учасників зустрічі буде співдружність і зустріч «з усіма стабільними християнськими подружжями з цілого світу», пише Deon.