Франція: Церква шукає можливості забезпечити останнє служіння
  • Пон, 06/04/2020 - 19:31

Церква у Франції шукає можливості забезпечити духовне служіння особам, що інфіковані коронавірусом. Із драматичним закликом у цій справі виступив на сторінках газети «Le Figaro» генеральний вікарій столичної архиєпархії: «З усією повагою прошу, щоби поважали основні права хворого і щоби до кінця його життя його трактували як людину. Щоб ті, хто виражає таку волю або чия родина попросить про це, могли користати з присутності священника власної релігії, що молиться біля них, тримаючи їх за руку, щоб вони не померли без духовної підтримки», – написав о. Беноїст де Сінті.

Чинні норми не забороняють капеланам контактувати з хворими. Усе залежить від доброї волі директорів окремих лікарень. Деякі з них, особливо на початку епідемії, не допускали священників до інфікованих коронавірусом. Менше проблем мають священники, що офіційно працюють у лікарні як капелани. Вони належать персоналу лікарні. Проте – як каже о. Франк Дервілль з лікарні Cochin et Port-Royal у Парижі – вони також мають обмежене поле діяльності. Можуть прийти з таїнством лише на чітке прохання пацієнта або родини.

Однак у Франції проблема полягає в тому, що з огляду на кризу покликань душпастирство в лікарні здебільшого організовують миряни, а священників, які приходять з таїнствами, сприймають не як персонал лікарні, а як волонтерів, що створює їм додаткові обмеження під час епідемії. Це стосується також будинків для літніх людей чи хоспісів