Франція: час коронавірусу став часом християнофобії. Збільшується кількість осквернень та актів вандалізму
  • Суб, 09/05/2020 - 17:50

Виявляється, період пандемії та карантину – це можливість збільшення нападів на символи та місця католицького культу. Упродовж останніх чотирьох тижнів у континентальній Франції та на її заморських територіях відбулася серія актів християнофобії.

На півдні країни, в Бонно (департамент Воклюз), знищили статую Матері Божої, відбивши від неї голову, яку розмістили на металевому стрижні огорожі каплички. Подібний напад стався також в ельзаський Вір-о-Валь (департамент Верхнього Рейна) – у невеликій, що налічує 1,3 тис. жителів, винній місцевості, розташованій у долині Мюнстер. Вандали розбили статую Лурдської Матері Божої. У 2018 р. там знищили придорожній хрест.

У місті Отмон (департамент Норд) у ніч на з 1 на 2 травня спалили маленьку кальварійську каплицю. Її спустошували ще раніше – 30 серпня 2018 р.

У Ніцці осквернили східне кладовище. За інформацією телеканалу LCI, було вирвано 21 дерев’яний хрест. Це кладовище, як і всі інші, закрите під час карантину. У своєму дописі у Facebook мер міста Крістіан Естрозі рішуче засудив це осквернення і повідомив, що Ніцца подасть скаргу в поліцію.

З невдячністю та агресією зіткнулися Монаші спільноти св. Івана в Страсбурзі, які допомогли 19-річному бездомному афганцю. Молодий мусульманин мусів покинути осередок, в якому перебував, через його закриття у зв’язку з COVID-19. Не маючи засобів для життя, чоловіка з радістю підтримали брати і сестри братства, які запропонували йому притулок та їжу. На жаль, він не дотримувався правил гігієни та чистоти, на що йому звернув увагу один із священників. Афганцю це не сподобалось. Чоловік напав на священника, погрожуючи йому ножем, тоді викликали поліцію, агресора заарештували.

На жаль, антихристиянські напади та профанації не оминають заморські департаменти Франції.

У Мартиніці спустошили кладовище в Рів'єр-Сале – виламали замки і розбили вхідні двері. Зловмисники перевернули горщики з квітками, розкидали пляшки та сміття та сплюндрували одну могилу. Акти вандалізму повторювалися кілька разів. Розслідування проводить місцева жандармерія.

У Новій Каледонії злочинці ввірвалися до благодійного осередку католицької організації «Secours Catholique» у Валле-дю-Тір (Велика Нумеа). Вони зламали двері, розбили стіни та стелю, викрали комп’ютер, продукти харчування та одяг. Втрати величезні – напад зіпсував 10 років роботи організації. Однак це сталося не вперше, осередок організації сплюндрували ще у вересні 2019 р.