Франція хоче узаконити право пацієнтів на «смертельний сон»
  • Втр, 31/03/2015 - 22:31

Днями Нижня палата парламенту Франції ухвалила законопроект, що дозволяє тяжкохворим пацієнтам відмовлятися від лікування.

Тепер пацієнти можуть попросити лікаря ввести їх у стан глибокої седації. Після введення певних препаратів свідомість пригнічується, і людина занурюється в глибокий сон, передає "Vademecum".

У такому стані пацієнт може перебувати до самої кончини. По суті, йдеться про легалізацію евтаназії. У травні-червні цього року має відбутися остаточне схвалення документа верхньою палатою. Проти ініціативи вже висловилися релігійні лідери, низка представників медичної спільноти та "пролайфери" – активісти руху "За життя", що виступають за заборону абортів, протизаплідних засобів та евтаназії.

На думку критиків, глибока седація в поєднанні з відмовою від лікування являє собою приховану евтаназію. Проте представники французького уряду, що виступають за введення цієї ініціативи, підкреслюють: пропонований режим, на відміну від евтаназії, не встановлює точну дату летального результату. Нагадаємо: нещодавно, в лютому, закон про евтаназію прийняли в Канаді. Тенденція очевидна.