Франція хоче зобов’язати священників порушувати таємницю сповіді і повідомляти про випадки сексуальних зловживань
  • Птн, 08/10/2021 - 15:45

Главу Конференції єпископату Франції викликали до міністра внутрішніх справ, щоб він пояснив свої зауваги щодо таємниці сповіді.

Архиєпископ Ерік де Мулен-Бофор повідомив у середу, на наступний день після публікації звіту Незалежної комісії щодо сексуального зловживання у Церкві, що таємниця сповіді є «сильнішою, ніж закон Республіки». Однак водночас він зазначив, що шукає альтернативу, щоб відмінити цю таємницю. «Слід знайти спосіб, щоб діяти по-іншому», - сказав він, додаючи, що французький єпископат уважно прислухатиметься до рекомендацій вищевказаної комісії.

Серед усіх рекомендацій, комісія зазначає церковній владі, щоб передала сповідникам і вірним чітке послання про обов’язок сповідника повідомляти судову владу та адміністрацію про випадки сексуального насильства щодо неповнолітніх чи неповносправних.

«Ми не можемо протиставляти таємницю сповіді законам Республіки, оскільки вони не наказують її скасування», - зазначив Архиєпископ де Мулен-Бофор. Канонічне право, яке покладає на священників таємницю сповіді як абсолютну і непорушну умову, не суперечить французькому карному праву», -  сказав він у заяві, виданій в середу ввечір.