Франція: храми руйнуються, кілька тисяч знесуть
  • Чтв, 14/07/2022 - 13:05

2,5 тисяч, а, можливо, й 5 тисяч храмів у Франції можуть розібрати впродовж найближчих 8 років – йдеться у звіті, представленому в сенаті. Якщо врахувати, що в цій країні є 100 тисяч місць культу – переважно церков-, то ці цифри не є настільки вражаючими. Автори звіту для сенату закликають державу розпочати програми, які могли б стримати деградацію релігійної спадщини Франції.

У 1905 році силою закону про розділення Церкви і держави сакральні об’єкти стали власністю держави і власне місцева влада є відповідальною за їхнє збереження. Через це храми, побудовані до цієї дати є у значно кращому стані, бо легше знайти кошти на найбільш необхідні ремонти. Таких церков є 45 тисяч.

У гіршому стані є храми з ХХ століття, які не належать державі, мають меншу художню цінність і деколи були збудовані з гірших матеріалів. У результаті секуляризації у багатьох з них більше не відправляють літургії, частина взагалі зачинені, що пришвидшує їхню руйнацію через брак необхідного провітрювання. Найбільше таких храмів у провінції, в сільській місцевості.

Рапорт сенату закликає розпочати національну програму охорони релігійної спадщини Франції, що передбачає, в першу чергу, інвентаризацію, а також відчинення храмів для доступу вірних, для шкільних навчань та різних культурних ініціатив.

Водночас сенат не згадує про продаж і десакралізацію церков, оскільки це б змінило їхній характер. У Франції така доля спіткала 250 церков, тобто майже 0,6% усіх сакральних об’єктів. Натомість сенат вказує на потребу додаткового фінансування сільських громад, які не мають засобів для належної турботи про святині, розташовані на їхній території.