Франція: хрест на Сен-Лу став жертвою осквернення та вандалізму
  • Птн, 15/05/2020 - 14:00

Хрест, розташований на вершині Сен-Лу в департаменті Еро на півдні Франції, повалили і розрізали на дві частини.

Зруйнований хрест, вагою 900 кг і розміром 9,5 м, залишається на висоті 628 м. Як повідомляє місцева газета «Midi Libre», його верхня частина небезпечно коливається у порожнечі й тримається за допомогою шматка металу. Хрест додатково осквернили тегами: witch power («сила відьом») та «єретики». Розслідування розпочала місцева жандармерія.

Багато постійних відвідувачів цього місця шоковані. До кінця ХІХ ст. кожного 19 березня, тобто в літургічному спогаді св. Йосифа, на вершині Сен-Лу відбувалися молитви, на які проходили паломники з Казев’єй, Сен Матьє-де-Трев'є і навіть з Монпельє, звідки можна було побачити хрест. Перший хрест, розміщений тут, був зроблений з дерева, але 1911 р. його замінили металевою конструкцією. Його часто порівнювали зі сталевою концепцією Ейфелевої вежі.

Теперішній напад на хрест не є першим. Його пошкодили ще раніше, вночі з 19 на 20 лютого 1989 р. Генеральна рада департаменту відновила його всього за 10 днів.

У березні 2019 р. газета «Le Figaro» повідомила катастрофічний баланс нападів на церкви у Франції. За її даними, за один рік сталося 877 профанацій. Ці дані схожі на звіт, який представило міністерство внутрішніх справ три місяці тому.

«Франція: залізний хрест на вершині Сен-Лу повалений і розрізаний навпіл. Ймовірною причиною стала електрична несправність, як це було торік у випадку пожежі в Нотр-Дам», – з гіркою іронією прокоментував один із користувачів Twitter.