Франція: єпископи вирішили продавати церковне майно, щоб виплатити відшкодування жертвам педофілії
  • Втр, 09/11/2021 - 13:38

Таке рішення було прийнято на пленарному засіданні Конференції єпископів Франції, що вчора завершилось в Люрді. Крім того, було прийнято ряд нових вирішень, серед яких запровадження до кожної духовної семінарії хоча б однієї жінки з правом голосу.

Рішення єпископів були наслідком опублікованого незалежного звіту комісії CIASE, відповідно до якого в 1950-2020 роках 216 тисяч осіб стали жертвами сексуального зловживання з боку духовенства.

Єпископи сформували комісію, що займатиметься виплатами фінансових відшкодувань жертвам. Було вирішено, що у випадку потреби, буде продано нерухоме і рухоме майно, що належить єпископату та дієцезії. Також допускається отримання кредиту з метою виплати відшкодувань.

Окрім того, єпископат висунув прохання до Папи Франциска надіслати до Франції візитацію, що мала б оцінити служіння єпископів у сфері охорони неповнолітніх,а, за потреби, прийняти відповідні рішення.

Також було створено дев’ять робочих груп за участю мирян, дияконів, священників, богопосвячених осіб, єпископів, а також жертв, котрі до весни 2023 року мають випрацювати конкретні пропозиції у сферах, пов’язаних із сексуальним зловживанням та інше.  

За рішенням єпископату, усі особи, що працюють в душпастирстві неповнолітніх (миряни, монахи та священники), повинні регулярно проходити перевірку щодо свого ймовірного кримінального минулого.

Для усіх священників буде створено єдиний зразок документу, що уповноважує уділяти таїнства на території іншої єпархії, який буде регулярно актуалізовуватись та містити інформацію про право сповідати.

Єпископат хоче, щоб до складу керівництва кожної духовної семінарії та формаційного дому входила хоча б одна жінка з правом голосу.

Французькі єрархи постановили створити національну базу заходів запобігання педофілії в єпархіях, рухах і спільнотах (розташування приміщень, обов’язкова формація і т.д.), що призведе до виникнення національної карти доброї поведінки на захист неповнолітніх. Крім того, спеціалізована фірма проведе «оцінювання ризику» та запропонує відповідно систему запобігаючих засобів.

Усі комісії і ради єпископату Франції складатимуться з єпископів та «інших членів народу Божого».

Єпископи зобов’язались підписати у своїх єпархіях протокол про співпрацю із місцевою прокуратурою. Також прийняли рішення створити загальнонаціональний канонічний карний трибунал і погодили його статут в першій інстанції, що розпочне діяльність з 1 квітня 2022 року.

Перед кожним пленарним засіданням КЄФ її доктринальна комісія повинна подавати звіт про свою діяльність у сфері питань, заторкнутих у звіті CIASE (сексуальна мораль, антропологія, служебне священство, інструменталізація слова Божого, розрізнення між владою, що випливає зі свячень і управлінською владою та ін.), опираючись на компетенції католицьких університетів.

Зрештою, єпископи звернулись до ради КЄФ у юридичних справах з проханням уточнити і представити на пленарному засіданні в березні 2022 року рекомендації звіту CIASE, що вимагають подальшого затвердження Апостольської Столиці.