Франція: напад на католицьку процесію
  • Пон, 13/12/2021 - 14:30

«Підріжу тобі горло», «невірні», «банда дівок», «ви не в себе вдома» - такими викриками супроводжувався напад групи агресорів на процесію на честь Матері Божої вулицями м. Нантер, неподалік Парижу. Група із близько 30 католиків ішла, за згодою префектури, в процесії зі свічками, організованій з нагоди парафіяльного свята, що припадало на 8 грудня.

Міністр внутрішніх справ у Твіттері засудив такі «недопустимі дії» і запевнив католиків Франції у своїй підтримці.

В неділю 12 грудня прокуратура в Нантер розпочала розслідування у справі погрози смертю. Обтяжуючими обставинами для зловмисників є те, що вони погрожували своїм жертвам «з приводу їх приналежності до католицької релігії», - пояснила заступник прокурора.

Постійний диякон з парафії в Ле Фонтенель пояснив, що така процесія щороку 8 грудня проходить з храму св. Йосифа до храму Святої Марії. Довжина маршруту – близько кілометра. Цього року через кількасот метрів «група незнайомих» закидала образливими словами учасників процесії, котрі зупинились біля першої молитовної станції. Окрім трьох провідників, було ще близько 10 нападників. Один із провідників викрикнув до священника, котрий очолював процесію, що переріже йому горло. Нападники обливали католиків водою, вирвали одну зі свічок і кинули в їхній бік. Поліція, яка охороняла початок процесії, прибула на місце події, однак, побачивши її, нападники втекли. Вірні пішли далі, однак вже не зупинялись біля молитовних станцій.

Наразі триває пошук зловмисників.

Депутатка Ізабель Флореннес з департаменту О-Де-Сен, на території якого розташоване м. Нантер, зазначила, що Франція, як світська держава, повинна забезпечити практикування релігії на усій своїй території. Вона додала, що представить міністерству внутрішніх справ пропозиції у справі запобігання «антирелігійних актів».