Франція: парламент за in vitro без батька, добро дитини оминають
  • Птн, 18/10/2019 - 14:26

Нижня палата французького парламенту прийняла в першому читанні закон, який робить доступним запліднення in vitro лесбійським парам та одиноким жінкам. Правий голова сенату заявив, що він «радше відкритий» до нового закону. Опоненти законопроекту вказують, що добро дітей, які за законом позбавлені батька, взагалі не враховується.

 Законодавчий процес закону in vitro без батька є свідченням величезного прориву французького ЛГБТ-лобі. Проштовхується закон, якому протистоять як експерти, так і суспільство. (читайте: 600 ТИСЯЧ ФРАНЦУЗІВ НА МАРШІ ПРОТИ IN VITRO БЕЗ БАТЬКА)

У вересні серйозні заперечення до закону висловила Національна медична академія. Лікарі вказали на важливу роль батька в розвитку дитини та формуванні її особистості. Вони рекомендували провести додаткові дослідження у сфері дитячої психіатрії серед дітей, позбавлених батька, а також серед народжених від запліднення in vitro одиноким жінкам або особам, які живуть у лесбійських стосунках.

In vitro без батька немає підтримки у французькому суспільстві. За даними досліджень, проведених 1 жовтня інститутом IFOP, 83% французів вважають, що дитина має право на батька, а 91% вважає, що дитину має виховувати пара батьків. Щодо закону, прийнятого позавчора, 54% респондентів вважають, що їхня думка не враховувалася.

Генеральний секретар Єпископату Франції також вказує на цю проблему. На його думку, громадські консультації у цій справі – лише видимість. О. Тьєррі Маньєн каже:

 «З одного боку, були консультації, які передували роботі національних зборів. Могли висловитися різні філософські та релігійні напрями. І це було прекрасним свідченням нашої демократії. З іншого боку, у нас склалося враження, що все вже вирішено заздалегідь. Це потрібно сказати дуже чітко. Голосування розпочалося без обговорення найважливіших проблем, і перш за все, і це вразило нас найбільше, наслідки прийнятих сьогодні рішень. Враховувались лише бажання та потреби сучасного суспільства. Вони замислювались, чи можуть їх реалізувати сучасна наука та техніка. Однак про наслідки для народжених дітей було сказано дуже мало».