Франція: сьогодні тварини захищені краще, ніж людський ембріон
  • Чтв, 01/07/2021 - 17:58

Французька Палата депутатів остаточно прийняла новий закон про біоетику позавчора ввечері. Він відкриває доступ до запліднення in vitro для лесбійських пар та самотніх жінок, а також дозволяє створювати людсько-тваринні химери. Віднині у Франції тварини захищені краще, ніж людський ембріон, – констатував після голосування один з парламентаріїв Патрік Хетцель.

«Депутати прийняли закон дорослих людей, які встановили право на дитину. Це жахлива регресія, яка зводить дитину до статусу предмета договору перед нотаріусом, робить так, що дитина стає благом, яке можна придбати будь-якою ціною, без будь-яких правил чи обмежень», – заявив рух «Manif pour tous», який останніми роками скликав тисячі людей для захисту прав дітей.
Водночас французький єпископат закликає ввести мораторій на застосування цього закону та просить додаткового часу для роздумів про людську гідність, щоб краще розглянути аргументи кожної зі сторін. 

Архиєпископ П'єр д'Орнелла, відповідальний за біоетику в єпископаті, наголошує, що закон про біоетику глибоко розділив французьке суспільство. Про це свідчить той факт, що закон повністю відхилив сенат. Президент Макрон пообіцяв випрацювати широкий консенсус з питань біоетики. Цьому мали послужити викликані ним генеральні штати, які, однак, висловили серйозні застереження щодо проекту нового закону.

Тому французькі єпископи закликають до подальших роздумів. Вони наголошують, що суспільство досі стоїть перед вибором. Воно може піти шляхом необмеженого прогресизму та індивідуалізму або вибрати інтегральну екологію. Екологія, яка захищає нашу планету та її біорізноманіття, також повинна поважати людину у всій її складності, – наголошують французькі єпископи.