Франція: вдалось уникнути чергового нападу на храм
  • Пон, 31/01/2022 - 17:31

У Франції зростає загроза радикального ісламізму. Цього тижня вдалось уникнути чергового нападу на католицький храм в Блуа над Луар. Католики щоразу більше побоюються за свої храми і за власну безпеку.

У базиліці Нотр-Дам де ля Трініте з’явився чоловік з північноафриканськими рисами обличчя. Він був одягнений в джелабу – типовий одяг місцевих мусульман. Він неспокійно пересувався по храмі, шукаючи священника. Не знайшовши його, він повернувся в сторону Мекки і впав у молитовний транс. Занепокоєний цими подіями працівник храму зателефонував до поліції. Служби безпеки встигли затримати нападника до того, як дійшло до трагедії. Виявилось, що з собою він мав Коран і довгий кухонний ніж. Як зазначили представники антитерористичної групи, подібний набором був озброєний нападник в базиліці Матері Божої в Ніцці минулого року.

Затриманий чоловік багаторазово був відзначений в картотеках поліції за різні злочини. Однак, його не класифікували як ісламіста. Наразі поліція визнала його неврівноваженим чоловіком і відправила на психіатричні дослідження.

Католики не приховують свого обурення. «Коли вже доходить до замаху, тоді приїжджають усі міністри, наче на показ. А коли вдається запобігти трагедії, то кажуть що ця справа є сумнівною, що це був хтось неврівноважений», - говорить один із працівників храму.

Місцевий парох о. Вінсент Делабі дуже стривожений цією ситуацією, оскільки сам вже раніше отримував погрози по телефону, а одна із парафіянок бачила нападника за день до затримання, коли він приходив до базиліки – ймовірно для того, щоб ознайомитись із територією.