Франція виділить більше коштів на охорону храмів від нападів та осквернень
  • Пон, 17/01/2022 - 19:26

Французький міністр внутрішніх справ Жеральд Дарманін планує виділити чотири мільйони євро на кращу охорону церков від кримінальних нападів. Він сказав про це під час відвідин храму в Роменвілі.

Міністр внутрішніх справ анонсував виділення більших коштів на охорону храмів під різного виду нападів, які стають все частішими в країні. Варто згадати, що лише в підпаризькому департаменті Сена-Сен-Дені від початку року вже неодноразово доходило до актів вандалізму в храмах.

На думку Жеральда Дарманіна, ці кошти мають допомогти краще облаштувати храми в т.ч. системами відео-спостереження, що дасть змогу ідентифікувати зловмисників і запобігати подальшим актам вандалізму. Міністр пояснив, що та допомога, яка повинна охопити перш за все католицькі храми, не є елементом «закону про розділення Церкви від держави».

Окрім того, стало відомо про нові акти вандалізму, зокрема в місцевості Пуатевін 6 січня невідомі відтяли голови шістьом статуям святих. А на минулих вихідних з базиліки в Паре-лє-Моньяль викрали мощі св. Івана Павла ІІ.

Генеральний секретар і речник Конференції єпископів Франції подякував уряду, нагадуючи про те, що храми мають бути відчиненими цілий день.

У 2021 році французьке МВС зареєструвало 1380 антирелігійних нападів, таких як зневага, вандалізм чи профанація. Що цікаво, їх було на 17% менше, ніж в 2019 році, однак не слід розраховував, що ця тенденція зберігатиметься.