Франція: “Вільнодумці” з Вандеї вимагають усунення пам’ятника св. Архангелу Михаїлу
  • Нед, 28/11/2021 - 13:55

Історія любить повторюватися. Антикатолицьке товариство Вільної Думки Вандеї оскаржило наявність пам’ятника св. Архистратига Михаїла. Святий є покровителем площі та храму, що є поруч. Це те саме товариство “вільнодумців”, яке прославилося усуненням пам’ятника Івану Павлу II у Плоермелі в сусідній Бретані.

Товариство вільнодумів у Вандеї оскаржило пам’ятник св. Архангела Михаїла, зазначаючи, що це майже двохметровий релігійний символ у публічному просторі. Вони посилаються на Акт 1905 року про відокремлення Церкви від держави та захист т. зв. принципу світського характеру держави. Цей закон суди тлумачили по-різному. У такий спосіб “Вільнодумці” атакують пам’ятники, різдвяні вертепи та релігійні інсталяції. Однак важко повністю відокремити культуру Франції від християнства, тому й рішення теж різні.

У даному випадку йдеться про пам’ятник, встановлений містом у 2018 році і “мировий суддя” при адміністративному суді 18 листопада підтвердив правоту антиклерикального товариства. Хоча він визнав, що св. Михаїл є не лише католицьким святим, а й покровителем Франції і, зокрема, повітряно-десантних військ, а під час урочистого відкриття пам’ятника до участі було запрошено загін парашутистів, та “того ж дня відбулося релігійне благословення пам’ятника”. На підставі цього посередник дійшов висновку, що йдеться про “релігійне значення” пам’ятника. Виявляється, освячення статуї працює йому на шкоду.