Франція: Вінсент житиме!
  • Пон, 27/07/2015 - 17:51

Несподівана перемога над евтаназією: лікарі Вінсента (Венсана) Ламбера ухвалили не відключати його від системи живлення. Також вони подали позов про юридичний захист пацієнта.

Такого рішення ніхто над Сеною не сподівався. 23 липня у шпиталі в Реймсі доктор Даніела Сімон повідомила рідних Венсана Ламбера, що немає й мови про відключення його він системи живлення та про обмеження йому пиття. Пацієнт перебуває у стані мінімальної свідомості, з ним є контакт. Шоком для родини стала заява лікарки, що вона вносить подання про юридичний захист для Венсана і про судове визначення людини, яка ухвалюватиме наступні рішення. Що більше, шпитань також подав позов проти дружини і братів Ламбера, які досі боролися за евтаназію для нього. У позові, зокрема, сказано про «натиски і лобінг, аби завдати пацієнтові смерті».

Такого повороту справ не передбачали навіть батьки Вінсента. Його мама, вийшовши зі шпиталю, плакала від щастя. «Наш син живе і житиме! — казала вона. — Якщо лікарі вирішили його захищати, то ситуація ясна, це підтверджує, що він живий».

Нагадаємо, що за день перед рішенням про долю Вінсента французькі єпископи звернулися з закликом до президента, політиків та лікарів, прохаючи захистити життя Ламбера. «Казус Венсана» перебуває на перших пальтах французьких газет уже не перший місяць. У стані мінімальної свідомості він перебуває від 2008 року, коли потрапив в аварію. Рішення медиків не відключати його від апаратури стало шоком для його дружини. Рашель Ламбер не приховувала здивування несподіванкою. «Я не розумію цієї ситуації. Страсбурзький трибунал же увалив рішення!» — казала вона до ЗМІ.

Останні місяці на вулицях і майданах французьких міст відбуваються марші на захист Вінсента. В день ухвалення остаточного рішення кількадесят осіб із транспарантами молилися перед шпиталем, де він лежить.

Дев’ятеро єпископів, також і Філіпп Барбарен, митрополит Ліонський, написали у Відкритому листі: «Одна людина не має права вирішувати життя іншої». А також що у випадку Вінсента виникає питання: «Якщо ми відмовимося від основоположних прав людини, від права на життя, то який сенс матиме професія лікаря? Як лікар, який прийме рішення про кінець життя пацієнта, зможе надалі виконувати присягу Гіппократа?»

Чи саме ці аргументи дійшли до лікарів у Реймсі, сказати важко.

Кілька осередків охорони здоров’я заявили про свою готовність прийняти Венсана Ламбера та опікуватися ним. Цей випадок може стати великим прецедентом для обмеження тенденцій до евтаназії у Європі.

На цьому відео прекрасно видно, що Вінсент Ламбер реагує на те, що відбувається, зокрема на розмову з ним по телефону та на безпосереднє спілкування.