Французькі єпископи висловились щодо планів реформи служби охорони здоровʼя
  • Нед, 21/12/2014 - 01:54

Слід забезпечити відповідний спосіб індивідуального супроводу кожного пацієнта. Такою є реакція французьких єпископів на опублікований кілька днів тому довгоочікуваний парламентарний звіт про пропозиції реформи місцевої системи охорони здоровʼя. Проект змін був представлений до обговорення ще у 2005 році. Йдеться в основному про питання паліативної опіки і забезпечення т.зв. гідної смерті пацієнтам в термінальному стані.

Спеціальну заяву з цього приводу видав відповідальний за біоетичні питання у французькому єпископаті Архиєпископ Пʼєр дʼОрнелляс. Документ під назвою «Терміновий обовʼязок братерства» чітко вказує на факт, що зараз у Франції супровід невиліковнохворих осіб в настільки поганому стані, що становить справжній скандал. Він звертає увагу на необхідність термінових змін у сфері паліативної опіки, особливо наголосити «обовʼязок братерства» щодо пацієнтів при смерті.

Єрарх зауважив, що нове розпорядження не вирішить питання негідного вмирання, а також не усуне його причин. «Жоден закон не змінить факт, що смерть є важкою, оскільки вона завжди є певним випробуванням, – зазначив Архиєпископ дʼОрнелляс. – Без сумніву, братерство вимагає від нас обмежувати усяке терпіння. Однак не слід створювати міф «спокійної смерті» чи «чистої смерті». Крихкість є частиною нашої долі. Вона закликає нас висловлювати більше братерство, яке переконує нас визнати, що жодне життя не є непотрібним», – наголосив французький єрарх.