Франківським студентам розповіли про торгівлю людьми
  • Птн, 21/10/2016 - 16:55

18 жовтня Європейська спільнота відзначає День боротьби із торгівлею людьми. Цього дня в Івано-Франківському університеті права імені Короля Данила відкрилася пересувна виставка «Дізнайся більше про торгівлю людьми», яка розповідає студентам про  работоргівлю загалом та допоможе не стати жертвою цього ганебного злочину. Захід організували благодійний фонд «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ» та департамент соціальної політики Івано-Франківської ОДА.

«Церква завжди відгукується на проблеми, із якими стикаються наші люди. Коли українці, особливо із Західної України, почали масово виїжджати закордон і там ставали жертвами торгівлі людьми, Карітас розпочав надавати допомогу постраждалим. А тепер ми розуміємо, що треба думати про майбутнє і запобігти цьому ганебному явищу», - розповів студентам отець Володимир Чорній, директор Івано-Франківського Карітасу. Він наголосив, що за 10 років роботи проекту по допомозі жертвам торгівлі людьми до Карітасу звернулося понад 175 осіб, які постраждали від цього злочину. А впродовж  2016 року до благодійного фонду за допомогою звернулося 8 громадян і 2 отримали статус постраждалого.

Як зауважила головний спеціаліст відділу сім’ї та програм соціального розвитку департаменту соцполітики Савчук Надія, постраждати від торгівлі людьми може будь-яка людина: «Це прибуткова злочинна індустрія, яка за обсягами доходів поступається тільки продажу наркотиків та зброї. Вербувальники не дивляться ні на вік людини, ні на її стать, соціальний статус, рівень освіти, походження чи рівень достатку. Стати жертвою може хто-небудь, хто виїжджає закордон  у пошуках роботи. Із 1991 року від торгівлі людьми постраждало 120 тисяч українців».

Якщо раніше жертвами торгівлі людьми були переважно жінки, які потрапляли у сексуальне рабство, то сьогодні найчастіше страждають чоловіки – вони потрапляють у трудове рабство. «Останні тривожні дзвіночки – втягування наших чоловіків у збройний конфлікт на Сході України, – розповів отець Володимир Чорній.  Карітас володіє інформацією  про  двох прикарпатців, які спочатку потрапили в трудове рабство у Росії , а пізніше були примусово  задіяні у збройному конфлікті на Сході України. Чоловіки перейшли через те пекло, але зуміли повернутися додому і звернулися за допомогою до Карітасу. Зараз благодійний фонд Карітас допомагає також двом вимушено-переселеним особам, які  постраждали від торгівлі людьми також». Отець припускає, що схожих випадків є більше.  

Юрій Довган, начальник сектору кримінальної поліції головного управління національної поліції в Івано-Франківській області закликав студентів уважно ознайомитись із матеріалами виставки і розповісти про неї своїм родичам, друзям та близьким, «щоб не потрапити в таку ситуацію самим, а та вберегти дорогих людей». Правоохоронець наголошує, що на Прикарпатті організатори торгівлі людьми часто притягаються до кримінальної відповідальності. «В області була спроба, коли матір хотіла продати свою дитину для жебрацтва. Вона отримала 3 роки ув’язнення. Раніше були ситуації, коли молодих дівчат продавали для сексуальної експлуатації в межах області. Особа, яка це скоїла, засуджена до 2 років ув’язнення». Як пояснив Юрій Довган, особам, які постраждали від торгівлі людьми, не обов’язково звертатися у правоохоронні органи, щоб отримати допомогу. На жаль, постраждалі люди бояться судової тяганини, тому рідко звертаються до правоохоронних органів – частіше до Карітасу та департаменту соціальної політики.

Сьогоднішня молодь все частіше мріє виїхати працювати закордон. Тому мета виставки – також сфокусувати увагу на конкретних ситуаціях, які можуть призвести до ситуації торгівлі людьми, а саме: згода на неофіційне працевлаштування закордоном або на нелегальному виробництві, згода перетнути кордон нелегально, згода працювати «під замком» (без права піти з місця роботи), згода платити штрафи за помилки в роботі, навіть якщо пропозиція надійшла від людини, якій можна довіряти тощо.

Виставка складається з 5 інформаційних стендів. Як розповів Олександр Ризанич, соціальний працівник Карітасу, перший стенд дає визначення злочину торгівлі людьми в   українському   законодавстві,  а також інформує про масштаби цього злочину в  світі та Україні; другий -  на основі конкретних історій  постраждалих від торгівлі  людьми демонструє  підступність та хитрість людей, які займаються вербування і втягують   у злочини  торгівлі людей осіб  довірливих  та тих, які опинились в складних життєвих обставинах. Третій стенд містить детальну інформацію про можливу ризиковану поведінку, яка призводить до того, що  українці, які ставили перед собою мету виїхати за кордон  і покращити  свій добробут, опинились у рабстві, а четвертий – інформує пересічного громадянина,  що треба робити  і яку безпечну поведінку обирати, щоб не  потрапити до рук торгівців людьми. Останній банер інформує постраждалих від торгівлі людьми  про можливість отримання допомоги  з боку держави, благодійного фонду Карітас та популяризує серед населення  телефони національної гарячої лінії з консультування мігрантів.

Виставка  пробуде в університеті до кінця тижня, щоб разом з інформаційними  матеріалами Карітасу, які  будуть у вільному доступі  біля стендів, студенти цього навчального закладу змогли підвищити всій рівень усвідомлення про торгівлю людьми та дізнатись, як запобігати цьому  ганебному злочину. Загалом виставка пройде через усі навчальні заклади Івано-Франківська, щоб молоді люди, які бажають виїхати закордон, були ознайомлені і озброєні інформацією.