Франківський Карітас придбав побутову та відеотехніку для структур самодопомоги молоді з інвалідністю, що діють на Прикарпатті
  • Пон, 02/07/2018 - 13:46

Останні чотири роки Карітас Івано-Франківськ працював над створенням структур самодопомоги для дітей та молоді з інвалідністю, що проживають у районах Івано-Франківської області. Метою таких осередків є інтеграція молоді з інвалідністю у суспільство, самореалізація, підтримка батьків та родичів. Для цього в осередках проводяться тренінги з соціальної адаптації, творчі гуртки, робота в майстернях, тренінги з самоадвокатування.

 Наразі діють сім структур самодопомоги – м. Бурштин, м. Калуш, м. Тисмениця, смт. Отинія, смт. Богородчани, смт. Рожнятів та Верхнянська ОТГ. Тут організовані ініціативні групи батьків, які залучившись підтримкою Карітасу, активно діють на місцевому рівні та забезпечують права та соціальний захист дітей та молоді з інвалідністю.

Чотири роки осередки діяли за фінансової підтримки «Акція «Людина» (Німеччина) та Карітасу єпархії Фульда (Німеччина). Зараз діяльність осередків забезпечує фонд Кнева (Канада).

На даний час франківський Карітас працює над покращення умов перебування дітей у структурах самодопомоги. Саме з цією метою благодійний фонд придбав обладнання для облаштування приміщень кожного осередку. Протягом червня працівники Карітасу розвезли придбане обладнання по осередкам. Структура самодопомоги у Бурштині отримала  холодильник та електроплиту, у Тисмениці - мікрохвильову піч, у Рожнятові та Верхнянській ОТГ – відеопроектор та ноутбук, в Отинії – три швейні елекричні машини, у Калуші – мікрохвильову піч.

Усе обладнання буде використовуватися для тренінгів з соціальної адаптації – кулінарні тренінги, гурткова робота, перегляди фільмів, навчання.  

«Заняття в осередках допомагають молоді з інвалідністю набути необхідні навики самообслуговування, розвинути творчі таланти та розшири коло спілкування, тому діяльність таких структур самодопомоги є надзвичайно важливою, – говорить координатор проекту Марія Халабарчук, – також Карітас Івано-Франківськ працює над зміною сприйняття у суспільстві людей з інвалідністю та залучає до діяльності все більше волонтерів».

У планах франківського Карітасу – започаткування роботи структур самодопомоги ще у чотирьох осередках. Наразі ведуться перемовини з Більшівцівською селищною радою ОТГ та Вітвицькою сільською радою.

Робота ведеться в рамках проекту «Активація громад у наданні послуг дітям та молоді з інвалідністю» за фінансової підтримки CNEWA CANADA.