Франківський Карітас розбудовує осередки для молоді з інвалідністю у Коломиї та Чернівцях
  • Втр, 18/09/2018 - 17:22

Франківський Карітас опікується дітьми та молоддю з інвалідністю вже понад десять років. Благодійна організація допомагає не лише тим, хто проживає у Івано-Франківську, але й створюємо групи самодопомоги у районах. За останні чотири роки створені осередки у м. Бурштин, м. Тисмениця, м. Калуш, смт. Богородчани, смт. Рожнятів, смт. Отинія та у Верхнянській ОТГ,  новостворені осередки вже працюють у Витвицькій та Більшівцівській ОТГ. В осередках діти та молодь збираються на тренінги, майстер-класи, разом проводять дозвілля.

Наразі Карітас Івано-Франківськ має на меті розбудовувати подібні осередки й у інших регіонах Західної України. Задля цього організували круглий стіл, де керівники груп самодопомоги, що діють у районах Івано-Франківської області, ділилися досвідом з керівниками Карітасу Коломиї та Карітасу Чернівецької єпархії.

«Наш досвід показує, що завдяки групам самодопомоги діти та молодь з інвалідністю стають більш відкритими до людей, розвивають свої здібності та радіють спілкуванню з однолітками, – говорить координатор проекту Марія Халабарчук, – адже здебільшого сім’ї, де є діти з інвалідністю, ведуть усамітнений спосіб життя, вони рідно виходять на вулицю, не беруть участь у житті громади. Тому ми вважаємо своїм обов’язком, так би мовити, вивести цих дітей у світ».

Представники Карітасів зацікавлені роботою з дітьми та молоддю з інвалідністю і наголошують, що в цьому є необхідність.

«У Чернівцях Карітас лише недавно створений і тому є ще чимало невирішених питань, наприклад, щодо приміщення, однак ми бачимо велику потребу створювати такі осередки, – говорить директор Карітасу Чернівецької єпархії отець Василь Гасинець, – ми вже почали вивчати ситуацію на парафіях та в ОТГ і плануємо зустрічатися з людьми».

Осередок у Більшівцівській ОТГ є одним з новостворених. Група самодопомоги тут діє з серпня цього року, заняття відвідують 12 осіб, віком від 7 до 32 років.

«Часто батьки комплексують через те, що їхня дитина ніби не така, як усі і самі починають ізолювати дитину від інших, тримаючи її вдома, – говорить керівник групи самодопомоги Більшівцівської ОТГ отець Ярослав Клюса, – ми пояснюємо батькам, що чим більше дитина спілкується з іншими дітьми, тим більше розвивається, стає більш рішучою. І ми це побачили на прикладі дітей, які відвідують нашу групу самодопомоги у Більшівцях».

Після обговорення за круглим столом практичний психолог Лідія Англійчук провела майстер-клас з виготовлення картин з вовни. Подібні майстер-класи керівники груп зможуть проводити вже в себе на місцях у новостворених осередках.

Круглий стіл відбувся в рамках проекту «Базовий проект розбудови самодопомоги для людей з вадами розвитку і для організації консультацій методом «Неповносправні, а також їхні батьки консультують неповносправних» в регіонах Коломиї та Чернівців в Західній Україні». Проект діє за фінансової підтримки Акція Людина та Карітасу Фульда (Німеччина).