Франківський Карітас впроваджує нову модель супроводу родини та запрошує у Центр підтримки сім’ї
  • Чтв, 28/12/2017 - 14:01

Надумані міфи та стереотипи виникають через нестачу інформації, саме тому у травні цього року франківський Карітас відкрив Центр підтримки сім’ї, як простір для знайомства, спілкування та спільного проведення дозвілля. Тут зустрічаються переселенці, родини учасників АТО, загиблих бійців АТО та місцеві мешканці. Діяльністю Центру направлена на інтеграцію вимушено переміщених осіб та приймаючої громади у Івано-Франківську та області.

 Центр підтримки сім’ї – це місце для усієї родини. Відвідувати Центр може кожен член родини – від дітей з 3-х років до людей похилого віку. Для сімей працює психолог та асистенти родин.

 Для дітей діє група «30 кроків до школи», гурток англійської мови, студія естетичного розвитку, ритміка, «Школа успіху». Для дорослих – група «Подружні пари», «Тато-клуб», тематичні зустрічі для людей похилого віку. Також проводяться спільні заняття для дітей та дорослих: арт-терапія, майстер-класи, дозвілля.

 Олена Старченко переїхала з Донецька, як тільки почалися військові дії у її рідному місті. Центр підтримки сім’ї відвідує три місяці, сюди ж ходять її двоє синів. Малюють, танцюють, вчать англійську мову.

 «Мені дуже подобається ставлення працівників до дітей та батьків, тут почуваєш себе, як у сім’ї, – говорить Олена, – Івано-Франківськ – гарне місто, але справжнім домом стає те місце, де в тебе є теплі стосунки з людьми, які тут мешкають, і такі вже люди є, я дякую Богу за це».

 Нещодавно жінка почала відвідувати групові консультації психолога, бо, каже, підтримки спеціаліста дуже потрібна.

 Індивідуальні та групові консультації проводить психолог Любомир Андрусів. Розповідає, найбільше, що турбує дорослих – це проблеми виховання та впливу на дитину.

 «Батьки часто жаліються на пасивність дитини, особливо у віці 10-12 років, – говорить психолог, – дитина часто не хоче реагувати на прохання, зауваження. Однак це один з видів співзалежності, тобто батькам також потрібно змінювати свою поведінку, хоча вони не завжди це розуміють, от над цим ми і працюємо».

 Також часто психолог допомагає сім’ям впоратися з втратою близької людини, коли мова йде про родини загиблих бійців АТО, а також адаптуватися у суспільстві, з такими проблемами частіше звертаються переселенці та учасники АТО.

 А от, наприклад, гурток театральної майстерності допомагає батькам та дітям краще пізнати себе та у формі гри виправити негативні прояви у характері. Гурток проводиться окремо для дітей та дорослих. З дітьми асистент родини розігрує різні історії з повсякденного життя, з дорослими – читають п’єси та розбирають психологічні портрети персонажів.

 «Акторські практики розвивають у дітей навички мовлення, покращується пам‘ять та увага, – говорить асистент родини Лідія Англійчук, – виховуються такі якості, як доброта, турбота про ближнього, повага до дорослих. З дорослими аналізуємо той чи інший персонаж, намагаємося зрозуміти, чому він саме так чинить, а не інакше».

 Виконавчий директор франківського Карітасу Наталя Козакевич наголошує, що важливим компонентом є то, що у Центрі працюють двоє асистентів родин, які є вимушено переміщеними особами, це налаштовує на довіру, адже ніхто краще не зрозуміє людину аніж той, хто сам опинився в такій самій ситуації.

 Асистент родини Людмила Спас родом з Донецька, тому дуже радіє, що зараз має змогу допомагати тим, хто, як і вона, змушені були тікати від війни. Людмила готує дітей до школи та проводить гурток англійської мови.

 Асистенти родин також допомагають сім’ям впоратися з труднощами, що час від часу виникають у родині, це можуть бути побутові або соціальні проблеми.

 «Ми впроваджуємо нову модель супроводу в сім’ї – це асистент родини, – говорить національний координатор Центру підтримки сім’ї Максим Бондаренко, – асистент родини – це помічник, який веде сім’ю, але не робить все за них, а направляє. Критерієм успішності супроводу – це коли сім’я може сама собі дати раду».

 Вихідними днями працівники Центру виїжджають у райони Івано-Франківська, аби там зустрітися з переселенцями. Зараз налагоджена співпраця з Калуським та Долинським районами, там дуже радо зустрічають Карітас, бо говорять, їх ніхто так разом не збирає. До занять також долучаються і місцеві мешканці.

 Наразі під супроводом Карітасу є 160 родин. Долучитися до занять у Центрі підтримки сім’ї можуть усі охочі.

 Центр підтримки сім’ї працює за адресою вул. Чорновола, готель Станіславів, 7, 3-ій поверх, офіс 313. Заняття безкоштовні.

 Даний центр діє за підтримки Міністерства закордонних справ Польщі, Карітасу Польщі та Карітасу України.