Франциск: християнин не може вести переговорів зі світом
  • Пон, 10/06/2013 - 20:25

«Спасіння в тому, щоб жити втішаючись Святим Духом, а не духом цього світу", – наголосив Папа Франциск під час ранкової Євхаристії в Домі св. Марти 10 червня. На початку своєї проповіді Папа звернув увагу на те, що св. Павло, у Другому Посланні до Коринтян, багато разів використовував слово "втіха" щодо спільноти перших християн. Святіший Отець наголосив, що саме втіха, яку вони отримали від Бога, була причиною їхнього навернення. "Утіха – це присутність Бога в нашому серці", тому "потрібно тримати серця відкритими", – наголосив Папа. «Спасіння в тому, щоб жити втіхою Святого Духа, а не втіхою цього світу, бо останнє – не порятунок, а гріх. (...) Не можна вести переговори – ще трохи тут, трохи там. Нібито робити фруктовий мікс. Трохи Святого Духа, трохи духу світу. Ні. Або одне, або інше", – сказав Папа. Святіший Отець зазначив, що тільки якщо будемо відкритими на Духа Господнього, почнемо розуміти сенс заповідей блаженства, про які йшлося в сьогоднішньому Євангелії.

 

"Це нові заповіді. Але якщо не маємо відкритого на Святого Духа серця, вони нам будуть здаватися шокуючими. "Дивися: адже бідність, лагідність, милосердя здається не ведуть до успіху". Якщо не маємо відкритого серця і не зазнали смаку втіхи Святого Духа (...), не зрозуміємо цього. (...) це закон вільних свободою Святого Духа", – наголосив Папа.

 

Можна "регулювати своє життя, систематизувати списком заповідей і приписів", але це буде "тільки людський" список, який "не веде до спасіння", оскільки до нього можна прийти тільки маючи відкрите на Бога серце.

 

Святіший Отець зазначив, що багато людей закривають свої серця через страх віддати Богові все і бажання самим керувати своїм життям. У зв'язку з цим він закликав у молитві просити Бога про благодать відкритого серця і втіху, яка походить саме від Святого Духа.

За матеріалами: http://be.radiovaticana.va