Франція: чи має покоління 2.0 покликання?
  • Пон, 11/02/2013 - 00:00

Чи має покоління 2.0 покликання? Таким питанням задається Конференція Єпископів Франції і Національна служба євангелізації молоді. Ними було проведено соціологічне дослідження з нагоди 50-ї річниці Всесвітнього дня молитви за покликання, який відзначатиметься 21 квітня. Результати дослідження викликають тривогу. Вони, як і раніше,  свідчать про зменшення кількості покликань до священства та  монашого життя серед молоді. Якщо в 2011 р. кандидатів до священства було 710, то в 2012 р. - 691. А якщо порівнювати з 2000 р., то кількість семінаристів зменшилася майже на 200 чоловік. Те ж саме стосується і кількості, які поступили на перші курси семінарій - вона зменшилася з 133 до 127 осіб.

Крім того, французькі єпископи звертають увагу на феномен старіння священиків. На сьогоднішній день у Франції близько половини всіх священиків старше 75 років. Ще одним тривожним фактом є віддалення молоді від життя вірою. У всій Франції недільну св. Месу відвідує лише 1% молодих людей у віці від 18 до 25 років.

На думку відповідальних за покликання при французькому єпископаті, в сьогоднішньому секуляризованому суспільстві дуже складно відповісти на покликання до священства. "Цей жест вимагає сили і рішучості", - зазначила глава Національної служби євангелізації молоді с. Наталі Бекуа. Вона вказала на труднощі з прийняттям важливих рішень, що характеризують сучасні покоління.

Відповідальні за покликання при єпископаті Франції вважають, в даному контексті, коли віруючі є меншістю, Церква повинна більше уваги приділити душпастирству молоді, особливо в перспективі покликань: створювати відповідні центри, включати молодь у різні види діяльності, проводити інформаційні кампанії, які будуть сприяти їх відповіді на покликання.

За матеріалами  http://be.radiovaticana.va