«Гадаю, що процес беатифікації Митрополита Андрея до 2015-го року завершиться..», - Глава УГКЦ у Страдчі
  • Срд, 26/06/2013 - 23:01

«У 2015 році в УГКЦ відзначать 150-річчя із дня народження Митрополита Андрея (Шептицького). Тому гадаю, що процес беатифікації Митрополита Андрея до цього часу заверщиться. Сподіваюся, що через два роки ми будемо прославляти Блаженного Митрополита Андрея», - про це сказав Блаженніший Святослав Шевчук, Глава УГКЦ, відповідаючи на запитання журналістів під час Всеукраїнської прощі до Страдчу, що на Львівщині, присвяченій пам’яті страдецьких блаженних мучеників – о. Миколая Кондрата і дяка Володимира Прийми, Дню мирянина та Року віри.

Відповідаючи на запитання журналіста про те, яким має бути сучасний мирянин, Глава УГКЦ зауважив, що «він повинен бути подібними до гірського озера, яке є глибоким і криштально чистим». Предстоятель Церкви також поділився своїми міркуваннями щодо значення паломництва у житті мирян. На його думку, той хто йде на Прощу, пускається в дорогу, якою і є Ісус Христос. «Той хто йде у паломництво, шукає правдивої істини, якою є Ісус Христос. Усі ми хочемо жити повним життям, а таке життя і є  Христос», - пояснив він.

Одразу після страдецького паломництва Верховний Архиєпископ УГКЦ вирушив до Польщі, щоб, за його словами, зробити ще один крок у справі українсько-польського примирення. «Думаю, що дуже важливо нам, українцям, пошанувати той біль, який мають поляки, зокрема, Волинську трагедію. Ми ж маємо теж бути речниками свого народу і теж маємо говорити про свій біль», - пояснив Глава УГКЦ.

Як повідомив журналістам Блаженніший Святослав, 27 червня у Варшаві він візьме участь у Панахиді з нагоди 70-х роковин Волинської трагедії. Також  Глава УГКЦ зустрінеться із Президентом Польщі. Глава Він також зазначив, що 28 червня у Варшаві ієрархи Римо-Католицької Церкви в Польщі та Української Греко-Католицької Церкви підпишуть польсько-українську декларацію щодо 70-ліття Волинської трагедії.  «Основні тези тексту зводяться до того, що ми разом хочемо продовжувати справу примирення. Я скажу слова прохання про прощення, які виголосив мій попередник Блаженніший Любомир перед Блаженним Папою Римським Іваном Павлом ІІ, говорячи, що так сталося історично, що багато синів і дочок України скривдили своїх польських братів. Ми просимо прощення. Таку сама формулу прощення від імені поляків виголосить владика Юзеф Міхалік», - додав він.

 

Департамент інформації УГКЦ