Гала-концертом завершився VIII-різдвяний фестиваль «Коляда на Майзлях»
  • Пон, 16/01/2017 - 20:05

Величними колядуваннями закінчився VIII Міжнародний фестиваль «Коляда на Майзлях». Сміливо кажемо Міжнародний, бо цьогоріч гостями свята на парафії, яке вже давно переросло межі міста й митрополії, вийшовши на Всеукраїнський рівень, стали п’ять колективів з Прибалтики і Польщі. Щедрою була коляда і на гостей зі східної України (Києва, Харківщини, Донеччини), яких особливо тепло вітали глядачі.

Якщо повернутись до історії, то започаткували фестиваль «Коляда на Майзлях» на парафії Царя Христа (район, в якому розташована церква, називається Майзлі), яку обслуговують отці-василіяни, тодішній ігумен о. Володимир Палчинський ЧСВВ і керівники парафіяльних колективів Ігор Дем’янець, Любов Терлецька і Любов Литвинчук, продовжив цю велику справу наступний ігумен о. Йосафат Фітель ЧСВВ, а тепер підхопив і наповнив новим змістом теперішній настоятель о. Йосафат Хаймик ЧСВВ.

Цьогорічні урочистості поєднали в собі кілька ювілейних дат: століття першого виконання «Щедрика» Миколи Леонтовича, а найголовніше – урочисте святкування 400-річчя реформування василіянського Чину святого Йосафата, 380-ої річниці смерті митрополита Йосифа Велямина Рутського і 150-річчя канонізації св. Йосафата Кунцевича. З метою вшанування цих подій присутніх щодня ознайомлювали з історією василіянських монастирів, з яких на фестиваль прибували хори, а це Золочів, Бучач, Київ, Дрогобич, Гошів, Жовква, Брюховичі.

Розпочали гала-концерт «Щедриком» дитячий хор «Ластівка» Будинку дитячої та юнацької творчості м. Київ (керівник – Оксана Урсатій) та зведений хор. А потім славили Христа василіянський монаший хор «Deisis» із василіянського інституту філософсько-богословських студій ім. Й. Рутського (керівник – Степан Дольний), хор церкви Пресвятого Серця Христового монастиря сестер-василіянок (керівник – Лілія Пасічняк), народний молодіжний камерний хор Кременецького районного Будинку культури м. Кременець Тернопільської області (керівник – Анатолій Галішевський), вокальний ансамбль викладачів Нижньовербізької ДМШ (керівник – Світлана Кочерган), камерний хор «Cantemus» (керівник – Ігор Дем’янець), вокальна студія «Істина» (керівник – Леся Гринюк), народний аматорський ансамбль пісні і танцю «Барви Прикарпаття» БК с. Старі Кривотули (керівник – Петро Заник), вокальний ансамбль Інституту мистецтв Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника (керівник – Людмила Обух), квартет бандуристок «Ґердан» Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника у складі Надії Вівчарук, Наталії Федорняк, Віолетти Дутчак, Світлани Матіїшин (художній керівник – Віолетта Дутчак), хор «Cantus vita» з м. Купішкіс (Литва) (керівник – Мар'янос Ремейкіс), народний аматорський молодіжний хор «Осанна» (керівник – Любов Терлецька). За тиждень колядувань ці колективи стали великою парафіяльною родиною і дуже близькими для всіх, хто щовечора поспішав насолодитись прославою Христа і своєю присутністю теж прославляв Господа. Насамкінець до слова були запрошені високоповажні гості фестивалю: архієпископ та митрополит Кир Володимир (Війтишин), міський голова Руслан Марцінків, начальник управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації Володимир Федорак, отець-ігумен Йосафат Хаймик ЧСВВ, мер міста Купішкіс (Литва) Деніс Бардаускас.

Митрополит Кир Володимир (Війтишин) щиро привітав численну громаду колядників не лише з України, а й із-за кордону, побажав Божого благословення і веселих та радісних свят, а ще склав велику подяку за велику працю ігуменові Йосафату, отцеві Володимиру, владі і всім, хто спричинився до щорічного творення торжества. «Нехай ця молитва в колядці донесеться до неба нашими устами… щоби всемилостивий Господь благословив нашу Батьківщину Україну своїм святим миром, добром і злагодою», побажав митрополит.

Міський голова Руслан Марцінків подякував гостям і всім колективам, яких було понад сорок, що приїхали з цілої України і з-за кордону. Він, як і в перший день «Коляди на Майзлях», висловив надію на надання фестивалю офіційного статусу Міжнародного, побажав миру і спокою нашій країні, бо, на жаль, ще приходять прикрі звістки зі сходу. «Ми всі мріємо про мир, про спокій в нашій державі, і хочеться, щоб це прославляння Бога принесло нашій державі мир, спокій і добробут», сказав пан Руслан. А ще поділився наміром підписати угоду про співпрацю з містами братньої Литви, яка однією з перших завжди приходить нам на допомогу.

Мер литовського міста Купішкіс Деніс Бардаускас, привітавшись по-українськи «Христос народився!», сказав: «Дорогі друзі-українці, дуже радий, що можемо взяти участь у такому гарному фестивалі колядок, складаю великий уклін організаторам, які нас запросили, вашому меру, який так гарно прийняв і знайшов на це час. Весь час, який ми тут були, ми відчували тільки підтримку і вашу добру душу. Ми тут змогли краще зрозуміти, наскільки близькі Литва і Україна, наскільки близькі наші народи і люди». Пан Деніс побажав, щоб Україна, наше місто, наш край, наша область досягли високого рівня, щоби в Україні запанував мир. «Боже, поможи Україні», завершив мер.

Володимир Федорак передав найщиріші слова вітання від міністра культури України Євгена Нищука, голови облдержадміністрації Олега Гончарука, голови обласної ради Олександра Сича і всієї громади Прикарпаття. «Цей фестиваль справді став унікальним явищем не тільки у культурному житті міста, області, але й, без перебільшення, України». Він висловив упевненість, що фестиваль матиме подальший розвиток, що вже наступного року йому нададуть статус Міжнародного. Начальник управління культури подякував організаторам та учасникам цього чудового дійства і побажав мирного неба, веселості і настрою від коляди, здоров’я і потуги від йорданської води і великої перспективи на багате і добре життя.

Отець Йосафат висловив вдячність учасникам і тим, хто, організовуючи фестиваль, перебуває за лаштунками, тим, хто жертовною працею готували й провели фестиваль. «Хочу розкрити таємницю, формулу успіху: для цього потрібно мати добрих жертовних парафіян, підтримати їхню ініціативу, допомогти їм розкрити талант, почутись як вдома у храмі, розкрити бажання поділитися цим з іншими. Крім того, не потрібно боятися співпрацювати з владою, як це було з паном Русланом… працюючи для добра міста і Церкви… Завжди треба не боятися прокладати нові шляхи, відкривати нові горизонти, ставити цілі, які можна осягнути разом, об’єднуючись. Кожен фестиваль, який збирає нас тут, у цьому храмі, дасть можливість щораз більше творити культуру релігії, культуру життя. Ми заради цього зібралися тут… Хто не заходить, відчуває у цьому храмі затишок – затишок коляди, затишок молитви тих, хто хоче щось робити спільно. Переконаний, що в наступні роки нас чекають нові горизонти, нові досягнення, нові прекрасні таланти і обличчя. Хай Господь всім щедро винагородить», сказав ігумен монастиря на Майзлях.

Інформаційними спонсорами дійства стали радіо «Дзвони», ОТБ «Галичина», яке в прямому ефірі транслювало фестиваль, ТРК «Карпати», ТРК «Вежа», «3 Студія», «24 Канал», телестудія «Апостол», інтернетвидання «West News», газети «Нова Зоря», «Галичина», «Західний кур'єр», «Галицький кореспондент», «Репортер».

Люди виходили з храму, але не розходились – надворі їх чекала гостина для великої родини. Обличчя світилися радістю, глядачі ділилися враженнями, знайомилися, колядували… Так українці споконвіків гуртуються навколо народженого Христа, єднаються в любові й радості, несучи світові вістку, що Христос народився. І так було, є і буде, поки будуть жити наші колядки, поки будуть українці.

А ми бажаєм всім діждати свят за рік і пам’ятати, що Майзлі знову чекають вас із колядою. І так з року в рік. Доки Господь призначив вам вік.

Джерело: osbm.if.ua