“Галицькі Хрестоносці-2013” хочуть нести Хреста у вже практично поганське суспільство
  • Чтв, 01/08/2013 - 20:02

26-28 липня у селі Грабівка Калуського району відбувся молодіжний християнський табір Спілки Католицької Молоді під назвою «Галицькі Хрестоносці-2013». Місце для проведення таборування було обрано не випадково, адже якихось 70 років тому в чорноліських хащах навколо села вирувала повстанська республіка полковника "Різуна" і кожен клапоть землі тут обмитий українською кров’ю.

Цьогорічний табір організатори присвятили 1025-й річниці Хрещення Руси-України та Року Віри й обрали гаслом уривок з Євангелія від Йоана (4:30) «І вийшли вони з міста й подалися до Нього». У навчально-вишкільній програмі табору органічно поєднали молитовну, теоретичну та практичну частини. Не забули й про відпочинкову програму.

— Розпочався табір з Святої Літургії у храмі святого Архистратига Михаїла міста Калуша й благословення митрофорного протоієрея Михайла Бігуна, — зазначив у коментарі ”Вікнам” учасник табору Олег Савка. — Отець-декан наголосив, що Матір-Церква зараз, як ніколи, потребує молодих місіонерів, юних хрестоносців, які понесли б Христа у вже практично поганське суспільство.

А далі з піснями й молитвами таборовики вирушила у Чорний ліс, де на лоні природи їх очікувала зустріч з Ісусом. Після урочистого відкриття табору молодь взялася встановлювати намети, розводити багаття, облаштовувати місце для таборування.

Перший день запам’ятався захоплюючим квестом «Перші християни», інтелектуально-рольовою грою «Криївка», Молебнем до Найсвятішого Серця Христового, який відправив капелан табору о. Микола Гасяк, та ватрою знайомств.

Родзинкою другого дня стала  екскурсійна мандрівка у ліс  до символічної могили полковника УПА “Різуна” (Василя Андрусяка) та велика вечірня ватра, яка супроводжувалась цікавими конкурсами, іграми та піснями.

У неділю, на яку припав ще й празник святого рівноапостольного князя  Володимира, таборовики здійснили похід до храму села Грабівка.

Окрім того, кожен з учасників  брав безпосередню участь у заготівлі  дров, приготування їжі, вчився основам  мандрівництва та піонірки. Таборовики розпочинали кожен день з молитви, руханки й вмивання у річці й закінчували його молитвою та піснею.

Досить насиченою була навчальна  програма табору. На духовних науках та гутірках юним «хрестоносцям» розповідали  про історію Церкви; про часи, коли люди вважали за святий обов’язок  боротись і навіть віддавати життя  за віру; про духовну боротьбу, до якої покликаний кожен християнин, який належить до Воюючої Церкви; про обов’язок християнина брати активну участь у житті суспільства й розвитку згідно Христової Науки. Також увагу було зосереджено на покликанні молоді до поширення Божого Царства в серцях людей усіх національностей і рас. І найефективнішою зброєю, яку Господь дав для цього Хрестового Походу, є молитва, зокрема молитва на вервиці. Над Таїнствами Святого Розарію й значенням цієї духовної зброї в нелегких життєвих умовах таборовики розмірковували в завершальний день табору.

Організатори висловлюють щиру подяку начальнику управління в справах сім’ї, молоді, фізкультури і спорту Калуської міської ради Михайлові Климу та директору Калуського МЦФЗН «Спорт для всіх» Олегові Нижнику за допомогу в підготовці табору.

Джерело: http://vikna.if.ua