Ганьба для всього світу: неписемність, безробіття і низькооплачувана робота
  • Птн, 21/06/2013 - 16:59

Ганьба для всього світу: неписемність, безробіття і низькооплачувана робота, – Архиєпископ Чуллікатт на форумі ООН

«Праця, освіта і сім'я є взаємопов'язані та взаємозалежні – кожна з них є необхідною умовою для інших», – сказав Архиєпископ Френсіс Чуллікатт. Постійний представник Святого Престолу при Організації Об'єднаних Націй у Нью-Йорку взяв участь у роботі четвертої сесії робочої групи на тему сталого розвитку. Засідання присвятили проблемі зайнятості та гідної роботи для всіх, питанням соціального забезпечення, ситуації молоді та пов’язаній з цим темі освіти і культури.

«Освіта є точкою, від якої має початися ця дискусія. Без освіти молодим людям бракує знань, потрібних для дорослого життя, дорослі не мають навичок, потрібних для адаптації в мінливому робочому середовищі, а мудрість старших осіб не передається з покоління в покоління», – зауважив Архиєпископ Чуллікатт.

Ватиканський дипломат наголосив, що сім'я дає перші уроки людських взаємин і переказує культурні, етнічні, соціальні та духовні цінності. Тому її в цьому мають підтримувати навчальні заклади.
Спостерігач Святого Престолу при ООН навів тривожну статистику, що близько одного мільярда людей у світі не вміють читати і писати. При цьому три чверті неписемних – це доросле населення. «Це ганьба для урядів, світових лідерів та міжнародної спільноти. Ця ситуація вимагає наших зусиль для створення права на загальну освіту, щоб забезпечити сталий розвиток», – сказав Архиєпископ Чуллікатт.

Ватиканський дипломат, що походить з Індії, наголосив той факт, що праця є одним з основних прав людини, які нерозривно пов’язані з питанням людської гідності. «Тривале безробіття – це суспільна несправедливість, що підриває свободу і придушує людську креативність. Таким чином, наші зусилля мають привести до забезпечення всім повної зайнятості та гідної роботи» – закликав Архиєпископ Чуллікатт.

Це має супроводжуватися турботою про соціальну безпеку та дотримання права працівників на справедливу заробітну плату, гідне життя, відпочинок, безпечні умови праці, свободу совісті, охорону здоров'я та соціальну підтримку, а також можливість об'єднання. «Це повна несправедливість для мільйонів працівників, які виробляють товари, часто для підвищення добробуту, комфорту і щастя своїх багатих сусідів у розвинених країнах світу, тоді як заробляють менше 2 доларів на день і живуть у злиднях», – зазначив постійний спостерігач Святого Престолу при ООН.

У цьому контексті Архиєпископ Чуллікатт також закликав до боротьби з невільницькою працею дітей. Він нагадав, що ця проблема стосується понад 10 мільйонів дітей у всьому світі.

За матеріалами: pl.radiovaticana.va