Гауденцій, архиєпископ Гнезно, бл.
  • Нед, 25/08/2013 - 00:17

Святитель, архиєпископ міста Гнезно, перший польський архиєпископ. Святитель походив з правлячого роду білих хорватів у північній Чехії. Він був незаконнородженим сином правителя чеських білих хорватів − князя Славника, правителя незалежного Злічського князівства, що був родичем імператорів Священного Римського Царства і зведеним братом священномученика Адальберта − Войцеха Празького. 

Брати були дуже дружні між собою. Коли княжичі вирішили цілком і повністю присвятити себе служінню Господу і Церкві Христовій, Радим і Войтех в 989 році вирушили в паломництво до Риму. Там, вклонившись гробницям апостолів, вони прийняли монашество в бенедиктинському монастирі свв. Боніфація і Алексія на Авентинському пагорбі. Княжич Радим прийняв ім'я Гауденцій (можливо на честь святителя Гауденція Брешіанського).

У 992 - 995 роках св. Гауденцій разом зі св. Адальбертом проповідували в Чехії, наставляючи своїх співвітчизників у євагельських заповідях. У 996 - 997 роках св. Гауденцій супроводжував свого брата в місіонерській поїздці на землі язичників − прусів, під час якої св. Адальберт сподобився прийняти мученицький вінець, а св. Гауденція, який потрапив у полон до язичників, Господь залишив жити, щоб свідчити світу про святість св. Адальберта і продовжити своє служіння в єпископському сані.

Звільнившись з полону і повернувшись в Рим, св. Гауденцій повідав про страждання за Христа свого брата абатові Йоану Канапарісу, першому біографу св. Адальберта і всіляко сприяв його прославленню у лику святих.

Близько 999 - 1000 року за клопотанням німецького імператора Оттона III і польського короля Болеслава I Хороброго, св. Гауденцій був висвячений Папою Сильвестром II на архиєпископа Гнезно. До складу нової єпархії увійшли головні міста тодішньої Польщі Гнеезно, Колобжег і Краків. Потрудившись на ниві Божій у своїй новій єпархії, св. Гауденцій через деякий час відійшов до Господа. Рік його смерті точно невідомий.

Його мощі були покладені в соборі Гнезно разом із мощами його брата Адальберта, які Болеслав Хоробрий привіз з Пруссії. У 1039 році на польські землі напав чеський князь Братислав (Бржетіслав) I, який розорив Гнезно і, викравши мощі своїх співвітчизників, відвіз їх до Праги. Нині вони покояться у крипті свв. Косьми і Даміана при соборі св. Віта.

Архиєпископ Гауденцій ніколи формально не був канонізований і у католиків вшановується як  блаженний.

Джерело: http://catholicencyclopedia.in.ua