Гаїті: Єпископ закликає звільнити викрадених місіонерів
  • Пон, 25/10/2021 - 13:45

Ситуація на Гаїті виходить з-під контролю. Лише за перші вісім місяців цього року було викрадено сто жінок і дітей – повідомляє ЮНІСЕФ. Країна переживає економічну, політичну та суспільну кризу. Зростає насильство з боку озброєних угрупувань, а уряд не спроможний дати раду з анархією, що розливається по всьому острові.

Бандити не жаліють навіть місіонерів та працівників благодійних організацій, котрі приїхали до цієї карибської країни, щоб допомагати місцевому населенню. Мешканцям Гаїті бракує найнеобхідніших речей, в т.ч. продуктів харчування та медикаментів. Країна ще досі не оговталась після серпневого землетрусу.

Нагадаємо, що минулого тижня група озброєних чоловіків викрала 17 американських місіонерів і їхніх сімей, котрі їхали автобусом до аеропорту. Серед них також є діти. Викрадачі вимагають за кожного з них викуп у розмірі 1 млн. доларів. Місіонери були задіяні в побудову дому для бідних і сиріт неподалік столиці. До пошуків викрадених місіонерів долучилась також єпархія Анс-а-Ву-Мірагоана, єпископом якої є П’єр-Андре Думас. Він попросив одного зі своїх священників долучитись до слідства.

«Мій делегат докладає усіх зусиль, щоб налагодити контакт із злочинною групою, однак наразі не маємо жодної відповіді. Я звертався до них із закликом негайно звільнити цих людей. Хочемо, щоб вони зрозуміли, що не можна торгувати людським життям, бо воно є даром Бога. Нас особливо непокоїть становище жінок та дітей; серед викрадених є 8-місячне немовля», - розповів єпископ.

«Ми не знаємо наразі яка мета цього викрадення: чи лише отримати гроші для закупівлі зброї, чи там є ще й політичне підґрунтя. Точно знаємо лише те, що тероризм – це шлях, з якого немає вороття. Викрадення і акти насильства безпосередньо пов’язані з вбогістю і хаосом, в яких зараз перебуває Гаїті. Інші країни, які вважаються нашими приятелями, повинні допомогти нам пережити ці важкі миті. Дуже страшно, що діти такого народу як наш, зродженого зі спротиву насильству, зараз поневолюють інших».