Гедеон, ізраїльський суддя
  • Птн, 13/09/2013 - 23:22

Бог вибирає найслабше, щоб виявилася сила Божа.

Коли ізраїльтяни під керівництвом Ісуса Навина увійшли в землю Ханаанську, вони не мали над собою царя, бо Царем Ізраїлю є Яхве. Але коли ізраїльському народові загрожувала небезпека, коли виникали суперечки поміж людей, Бог вибирав людину, через яку звільняв Свій народ і провадив. Цих людей називали суддями, і ціла епоха в історії Ізраїлю називається епохою Суддів.

Гедеон був одним з Ізраїлевих суддів, людиною обраною Богом для порятунку людей від руки мідіян, ворожого люду, що нападав на ізраїльські міста і села. Історію судді Гедеона описує Книга Суддів від 6 до 8 глави.

Коли Ангел Господній об’явив Гедеонові, що він має повести свій народ на перемогу над мідіянами, то він спочатку відмовився. Гедеон вважав, що краще жити спокійно, рятуючись від мідіян в горах.

Але Бог хотів, щоб саме Гедеон очолив військо ізраїльтян. Гедеон просив, щоб Бог дав йому знак, що Бог точно вибрав його. Він попросив, щоб руно вівці, яке він залишив на ніч на вулиці, було мокре від роси, а вся земля була сухою. Після цього Гедеон зажадав, щоб шерсть була сухою, коли вся земля буде покрита росою. І Бог виконав його прохання двічі.

Гедеон впевнено попровадив ізраїльське військо на війну проти мідіян, бо знав, що сам Бог Ізраїлю дасть їм перемогу. Гедеон був найслабшим з ізраїльтян, але, незважаючи на це, переміг ворогів. Саме в цьому виявилася сила Божа, Який може перемогти будь-якого ворога, подолати всі труднощі.

Джерело: catholicencyclopedia.in.ua