Генерал ЦАХАЛу захищає месіанських євреїв
  • Нед, 17/08/2014 - 16:03

З офіцерського училища ЦАХАЛу був виключений один з курсантів з причини відмови слухати доповідь про Месіанських євреїв. Курсант був відсторонений від занять після відмови прослухати доповідь іншого курсанта, який є месіанським єврейським віруючим, про Новий Завіт і віру в єврейського Месію.

Курсанти елітної навчальної школи для офіцерів навчаються читати лекції на теми, що становлять інтерес для їх інструкторів та учнів. Один з курсантів, що вірить в Месію, очевидно, вирішив зробити доповідь про Новий Завіт та єврейську віру в Ієшуа. Сміливе рішення, прийняте генералом Аві Гілем, керівником офіцерського училища ЦАХАЛ, було символічним і відкрило нову главу шанобливого ставлення до месіанських євреїв і Месіанської єврейської вірі в Ізраїлі.

Нижче пропонуємо витяг з розмови генерала Гіля з відрахованим курсантом:

«Як майбутній офіцер, ви зобов'язані підтримувати зв'язок з усіма вашими солдатами, незалежно від їх релігійної або етнічної приналежності, навіть коли їх віра може суперечити вашій власній. Як офіцер ЦАХАЛу ви повинні забезпечити безпечне довкілля, в якому служитимуть всі ваші солдати. Ви повинні демонструвати врівноважений підхід в прийнятті рішень. Пам'ятайте, що ви представляєте не свою власну думку, а державний консенсус підходу ЦАХАЛу до подібних питань». У своєму короткому повідомленні суду генерал Гіль визначив, що «курсант діяв врозріз з характером і конвенціями ЦАХАЛу. В ЦАХАЛ немає місця офіцерам, які дотримуються крайніх поглядів. Курсант не має права заперечувати чиїсь релігійні вірування і відмовлятися слухати про них». В процесі військового суду курсант визнав: «Я відчуваю складності, слухаючи про віру, яка відрізняється від тієї, в яку вірю я». Генерал Гіль прийняв рішення, що «курсант не виявив бажання розібратися в даній проблемі і змінити власну позицію. Він не бажав змінити свою думку і виправитися».

Рішенням генерала було виключити курсанта з училища. Незважаючи на це, генерал Гіль рекомендував солдату пройти службу в інших регулярних одиницях армії. Йому також дали можливість повторно звернутися в майбутньому для проходження навчального курсу, «якщо у курсанта з'явиться бажання, і він буде в змозі пройти весь процес боротьби з проблемами, з якими йому необхідно справитися», - сказав Генерал.

В минулому Месіанські євреї вважалися загрозою безпеки для влади, і вони не могли служити в певних підрозділах ізраїльської армії. Сьогодні Месіанські євреї служать командувачами і офіцерами в різних відомствах ізраїльських збройних сил, включаючи розвідку, яка вимагає проходження - на найвищому рівні - перевірки безпеки. Це рішення було прийнято у вищих ешелонах влади ізраїльського уряду та збройних сил, і Месіанських євреїв більше не вважають загрозою, їх приймають як надійних і заслуговуючих довіри громадян Ізраїлю. В даний час сотні Месіанських євреїв служать в ЦАХАЛ. Багато хто з них відкрито діляться своєю Месіанської вірою в Ієшуа. Месіанські євреї в Ізраїлі з гордістю служать своїй країні. Багато  Месіанських віруючих висловлюють бажання служити в елітних бойових частинах, і більшість з них - зразкові солдати, які демонструють, що віра в Ієшуа не є зрадою по відношенню до їх єврейської спадщини. Фактично, віра в Месію дає їм ще більше бажання служити народу Ізраїлю.

«Я відчуваю, що я роблю щось дійсно важливе», - каже Месіанський єврейський солдат, що служить в  елітній протиракетній частині «Залізний Купол». «Це - найменше з того, що я готовий зробити заради свого народу. Я радий, що можу служити тут і саме в цей час».

Давид Лазарус

Давид Лазарус - старший пастор громади Бейт Іммануель в Яффо. Він автор численних публікацій. Давид 25 років прослужив в Армії Ізраїлю.