Генеральні Секретарі Єпископських конференцій Європи обговорили ситуацію в Україні
  • Нед, 22/06/2014 - 14:36

В Страсбурзі (Франція) триває Зустріч Генеральних секретарів Єпископських конференцій Європи. Україну на цій зустрічі представляють владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду єпископів УГКЦ, владика Віталій Скоморовський, Генеральний Секретар Єпископської конференції Римсько-Католицької Церкви в Україні, та владика Ніл (Лущак), Єпископ-помічник Мукачівської греко-католицької єпархії.

Перший день роботи розпочався з обговорення суспільно-політичної ситуації в Україні та ролі Церков в подіях останніх місяців. Владика Богдан у своїй презентації звернув увагу на суспільно-політичний контекст, в якому розвивалися події, що отримали назву «Революція гідності».

Відтак він ознайомив присутніх з тим, як Церкви та релігійні організації України реагували на згадані події, здійснюючи свою душпастирську місію серед драматичних обставин боротьби народу проти диктатури, за утвердження свободи, суспільної справедливості та верховенства права в країні.

Єпископ зауважив, що український народ платить велику ціну за утвердження в суспільстві тих цінностей, котрі є основоположними для Європи сьогодні і які сягають коріннями біблійного бачення людини і людської спільноти: пошана гідності кожної людини, свобода, чесність, солідарність і взаємна відповідальність за долю ближнього і цілого народу. Великим здобутком владика Богдан назвав громадянську зрілість та консолідацію українського суспільства перед лицем зовнішньої агресії та приклад єдності, який подають Церкви і релігійні організації України.

На закінчення своєї презентації Секретар Синоду єпископів УГКЦ особливо підкреслив важливість знаків солідарності з боку міжнародної спільноти, як рівно ж неоціненний скарб молитовної підтримки, яку досвідчували і надалі досвідчують український народ і наша Церква в цих драматичних обставинах. В імені Отця і Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава та усіх вірних Церкви та українських громадян він висловив щиру подяку представникам Католицької Церкви європейський країн за ці прояви християнської та людської солідарності.