Генеральні Секретарі європейських єпископатів про плюралістичну Європу
  • Нед, 16/07/2017 - 10:56

Як ми вже повідомляли, від 30 червня до 3 липня 2017 р., в румунській столиці Бухаресті відбулася 45-та зустріч Генеральних Секретарів європейських єпископатів на тему «Європа: плюралістична й захоплююча дійсність». Підсумки зустрічі опубліковані в комюніке на сайті Ради Єпискоеських Конференцій Європи.

Представники європейських єпископатів висловили свої думки щодо різних видів плюралізму в Європі: культурного, економічного, політичного, соціального, релігійного та церковного.

Культурний плюралізм, на думку учасників наради, проявляється у таких суспільних явищах як міграція, культурний розрив між поколіннями, криза освітніх інституцій та системи освіти в цілому. Всі ці процеси вказують на те, що Європа вже не є однорідною дійсністю. У вирішенні проблем, пов'язаних з цими явищами, – йдеться у заяві, – потрібно надати провідну роль розумові, який часто замінюють емоціями, що веде до насилля як на словах, так і на ділі.

Щодо економічного плюралізму, учасники зібрання зазначили, що зростаюча економічна нерівність між людьми та країнами веде до тривожних напружень. «Солідарність, милосердя та справедливість – це не порожні слова, а нагальна потреба, про яку Церква ніколи не перестане нагадувати» – написано в заяві.

У контексті політичного плюралізму у Європі відбувається соціальний розрив між громадянами та політичними лідерами, що проявляється в неучасті у виборах. «Відновлення політичної діяльності здійснюється завдяки політикам та політичним партіям, здатним виступати на захист людської гідності та спільного добра», – зазначається в документі.

Однією з центральних тем наради європейських єпископатів був соціальний та релігійний плюралізм. У цьому контексті в підсумковій заяві учасники заходу вказали на необхідність поширення «культури співіснування», яка не перетворює відмінності у протиріччя, а ідентичність в ізоляцію.

В комюніке йдеться теж про плюралізм у Церкві, що також є великим викликом, бо і в Церкві існує багато різних способів життя у вірі. З цього приводу учасники заходу вказали на необхідність покращення управління внутрішньоцерковними дебатами та зміцнення церковної громади. «Різноманітність думок непотрібно тлумачити як ознаку поділу. Істинний християнський діалог полягає також у вільному й відповідальному вислуховуванні протилежних думок», – написали учасники наради.

На завершення представники європейських єпископатів зазначили, що перед обличчям усіх цих проблем плюралістичної Європи, Церква черпає своє натхнення та приклад з воплочення Ісуса Христа. «Церква зможе виконувати своє завдання служіння людям тільки у тому випадку, якщо залишиться вірною Христові та впроваджуватиме Його цінності й принципи», – йдеться в заяві. В ній також зазначається, що на перешкоді у виконанні цього нелегкого завдання стоять намагання розділити віру і розум та дедалі більше зміщати релігію тільки у приватну сферу. Тому необхідно надавати більшого простору публічним дискусіям та нагадувати християнам про практикування християнської розсудливості й про необхідність захищати життя та гідність кожної людини за будь-яку ціну.

У Бухаресті Генеральні секретарі європейських єпископатів обговорювали також такі актуальні питання як душпастирська опіка сім'ї і мігрантів, підготовка Єпископських Конференцій до наступного Синоду, присвяченого молоді, захист дітей в Церкві, діалог з мусульманами та екуменічний діалог. Неодноразово зверталася увага на завдання Церкви в Європі, що є пророчим і критичним голосом, у той час, як ідеології і приватні інтереси виступають проти загального блага й визнання здорової різноманітності.

Наступна зустрів Генеральних Секретарів відбуватимеься від 29 червня до 2 липня 2018 р. на Кіпрі.