Генсек ООН: переслідування християн джихадистами – це злочин
  • Срд, 23/07/2014 - 00:58

На захист християн Іраку лунають також голоси політиків. Генеральний секретар ООН назвав «злочином проти людства» їх переслідування джихадистами в Мосулі.

У виданій 20 липня ноті Пан Ґі Мун нагадав, що організація "Ісламська держава Іраку та Леванту" викрадає і вбиває також членів інших груп меншин. Як він зазначив, «систематичні напади на цивільних громадян з огляду на їх етнічну чи релігійну приналежність є злочином проти людства, за що виконавці будуть змушені заплатити». Генсек ООН особливо шокований ультиматимумом, який був поставлений християнам. Вони мають або прийняти іслам, або платити податок, накладений на немусульман, або ж покинути територію, зайняту джихадистами. Якщо жодного з цих рішень не приймуть, то будуть вбиті.

Генсек ООН наголосив, що усі озброєні групи повинні дотримуватись міжнародного гуманітарного законодавства і охороняти цивільне населення. Систематичне переслідування меншин в Іраку засудив також держдепартамент США.

В свою чергу, прем’єр Іраку, шиїт Нурі аль-Малікі, назвав дії джитхадистів щодо християн злочинними. «Те, що вони роблять з нашими християнськими громадянами в провінції Ніневія, та їх агресія щодо церков і молитовних домів на територіях, що є під їх контролем, без сумніву, виявляє кримінальний і терористичний характер цього угрупування, – зазначив глава іракського уряду. – Цими злочинами  ці люди показують своє справжнє обличчя».

Один із опозиційних кандидатів на пост прем’єра Іраку, також шиїт Ахмед Халабі, скритикував діяльність теперішнього уряду. На його думку, він не справився із завданням обороняти громадян країни, до яких, як він наголосив, християни цілком і повністю належать.

Представники влади іракських шиїтських святих міст Кербела і Ан-Наджаф зазначили, що їх брами відкриті і для християн. Там вже знайшли прихисток чисельні шиїти, що втікали від наступу джихадистів.

Солідарність із християнами висловили і багато суннітських мешканців Мосулу. «Ми вважаємо, що те, що тут відбувається, є несправедливим і противиться принципам ісламу», – зазначив один із них у телефонній розмові з агенцією «AFP», додаючи: «Християни проживали тут понад тисячу років, і їх відхід є великою втратою».

Від рук джихадистів загинув Махмуд Аль-Асалі, професор права із педагогічного факультету університету в Мосулі. Він виступав проти переслідування християн Ісламською державою Іраку та Леванту.

Нагадаємо, що єпископи Іраку попросили ту незначну кількість християн, що залишилась в Мосулі, якомога швидше покинути місто.