Генсек ООН вимагає доступ до абортів у всьому світі під час пандемії коронавірусу
  • Срд, 06/05/2020 - 15:45

На цьому тижні в ООН з’явились два конкуруючі проекти резолюцій про вплив COVID-19 на жінок. Однією з головних суперечок на переговорах є національні прерогативи щодо абортів.

Обидві резолюції ґрунтуються на політичному записі Генерального секретаря ООН Антоніо Гутерреса, опублікованому перед Пасхою на тему  “Вплив COVID-19 на жінок”.  Короткий посібник має на меті визначити перелік пріоритетних політик щодо захисту жінок від пандемії, серед яких «послуги сексуального та репродуктивного здоров’я».

Одна резолюція, спонсорована Алжиром, Китаєм, Єгиптом, Саудівською Аравією та Замбією, визнає національні прерогативи, коли йдеться про “сексуальне та репродуктивне здоров’я”. Інша, спонсорована європейцями, мінімізує національні прерогативи та надає бюрократії ООН широкий мандат, навіть схвалюючи короткий та генеральний секретар Генерального секретаря ООН та чітке керівництво про аборти від Комітету ООН з прав людини, який оголосив, що аборт є важливим для відповіді на COVID- 19.

Короткий і обидва початкові проекти резолюцій конкретно визначають “сексуальне та репродуктивне здоров’я” як найважливіші “медичні послуги”, які не повинні порушуватися рішеннями політики охорони здоров’я COVID-19. Незрозуміло, чи буде збережено цей самий рівень пріоритету після віддаленого обговорення резолюцій країнами-членами ООН.

Пандемія COVID-19 покращила нормальну переговорну динаміку ООН, зробивши переговорний процес менш прозорим.

Нормальні процедури системи ООН припинилися внаслідок глобальної паніки з приводу нового коронавірусу. З середини березня повсякденні операції міжнародної організації зводилися до голих потреб. Правозахисні комісії були скасовані, комісії ООН відкладені, а дипломатичні представники влади були поставлені на невизначений термін. Щоденний потоп десятків документів ООН зводиться до хитрості, а операції в штаб-квартирі ООН майже не припиняються.

Державам-членам ООН доводиться віддалено вирішувати резолюції з безшумною процедурою шляхом. Неформальних переговорів резолюцій немає. Делегаціям надаються часові рамки, протягом яких вони можуть надіслати заперечення проти резолюцій. Якщо заперечень не буде, воно оголошується прийнятим. Це може бути причиною існування двох, здавалося б, конкуруючих резолюцій щодо COVID-19 та жінок.

Термін “сексуальне та репродуктивне здоров’я” широко використовується для кластеру абортів поряд із більш широко прийнятою охороною здоров’я матері та політикою охорони здоров’я в галузі сім’ї. Адміністрація Трампа взяла на себе зусилля щодо усунення цього терміну в політиці ООН та використання менш неоднозначної термінології.

Визнаючи значно більший вплив COVID-19 на чоловіків, короткий план політики Генерального секретаря ООН стверджує, що “на здоров’я жінок загалом негативно впливає через перерозподіл ресурсів та пріоритетів, включаючи послуги сексуального та репродуктивного здоров’я”, називаючи їх “центральними для здоров’я, права та добробут жінок та дівчат».

Оскільки до того, як COVID-19 був оголошений пандемією,  агенції ООН пропагували аборт як найважливішу послугу, яку не слід порушувати у відповіді на стан здоров’я COVID-19. Ще більше уваги та ресурсів було присвячено “сексуальному та репродуктивному здоров’ю”  у зверненні Генерального секретаря ООН до пандемії в системі ООН, яка також зробила аборт частиною відповіді ООН, включивши посібник агентства ООН, що стосується абортів як прав людини.

Комітет CEDAW, Комісія ООН з прав людини, яка відслідковує зусилля країн щодо імплементації договору ООН про права жінок, також випустила свою  власну інструкцію щодо  країн, що говорять про COVID-19, що “повинні” забезпечити “конфіденційний доступ до інформації сексуального та репродуктивного характеру” медична інформація та послуги, такі як сучасні форми контрацепції, безпечний аборт та послуги після аборту» під час пандемії.